Szparagi po polsku

Czy wiedzieliście o tym, że niemal na całym świecie warzywa podawane ze zrumienioną a maśle bułką tartą nazywa się „a la polonaise” czyli „po polsku„?
Właściwie nie mam pojęcia skąd wzięło się to określenie i dlaczego akurat taki przepis uznano za najbardziej charakterystyczny dla naszej kuchni. Nie mniej lubię myśleć, że w ten sposób mieliśmy swój niewielki wkład w światową sztukę kulinarną. No i biorąc to wszystko pod uwagę, tradycyjny maminy kalafior z bułką tartą staje się od razu jakiś taki bardziej wykwintny.
A la polonaise można przygotować niemal wszystkie warzywa. Szlagierem jest wspomniany już wcześniej kalafior, chociaż równie dobrze wypada chociażby fasolka szparagowa i brukselka. Jednak moim zdecydowanym faworytem są szparagi po polsku.
Analizując przepisy na to danie, zauważyłam, że możemy spotkać się z jego dwoma wersjami. Prostszą: ograniczającą się wyłącznie do połączenia szparagów i zrumienionej bułki tartej. Oraz tę nieco bardziej skomplikowaną, która zawiera również jajko ugotowane na twardo.
I szczerze mówiąc preferuję szparagi po polsku przygotowane w ten drugi sposób – stają się bardziej sycące i nie są już tylko dodatkiem do głównego dania.
A Wy? Którą wersję wolicie?

Przepis na szparagi po polsku
Składniki na szparagi po polsku:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 plasterki cytryny
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
Jak zrobić szparagi po polsku?
Oczyść szparagi płucząc je pod bieżącą wodą. Następnie każdego szparaga „zegnij” na końcu – naturalnie złamie się w miejscu, w którym kończy się zdrewniała końcówka.
Szparagi włóż do garnka – idealnie, jeśli będzie to wysoki i wąski garnek, w którym szparagi będą stały pionowo, jeśli takiego nie posiadasz, użyj tradycyjnego garnka. Zalej szparagi chłodną wodą, posól ją i dodaj dwa plasterki cytryny. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj około 5 minut, do momentu aż warzywa będą lekko miękkie. Odcedź szparagi i rozłóż na półmisku i skrop niewielką ilością soku z cytryny.

W międzyczasie na suchej patelni podsmaż bułkę tartą. Poczekaj aż się lekko zrumieni, ale uważaj, by jej nie przypalić. Zdejmij patelnię z ognia. Posól i dodaj masło. Poczekaj aż się całkowicie rozpuści i dokładnie wymieszaj z bułką tartą. Jeśli uznasz, że masa jest zbyt sucha, dodaj nieco więcej masła.
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z podsmażoną bułką tartą.
Na szparagi wyłóż bułkę tartą i jajka. Podawaj natychmiast.
Interesują cię inne przepisy na szparagi? Zajrzyj tutaj:
- Szparagi z jajkiem w koszulce
- Tarta ze szparagami i boczkiem
- Szparagi w boczku z grilla
- Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami
Zobacz też inne przepisy na dodatki do obiadu:
Sałatka szopska Paprykowe łódeczki ziemniaczane Sałatka z fasolką szparagową Glazurowane marchewki Sałatka z kukurydzy Puree z selera
Sprawdź też nowe przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki