Szybkie chili con carne

Kiedy za oknem śnieg warto się rozgrzać – chociażby myślą o ciepłych krajach. Może Meksyk? A jeśli jestem zbyt leniwa żeby wpakować się od razu do samolotu to przynajmniej przetransportuję się do kuchni. I od razu decyduję się na nieśmiertelny klasyk – moje chilli con carne.
Przepis na szybkie chili con carne
Składniki na szybkie chili con carne:
- 350 gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- Mielony kumin
- Słodka i ostra papryka
- Trzy ząbki czosnku
- Dwie cebule.
- Sól
- Pieprz
- Trzy pomidory (pasta pomidorowa 300 mililitrów)
- Puszka kukurydzy
- Puszka czerwonej fasoli
- Sok z połówki cytryny
- 1,5 szklanki ryżu (możemy zastąpić chipsami z tortilli)
- Siekany szczypiorek lub pietruszka.
Jak zrobić szybkie chili con carne?
Przepis strasznie prosty i dający jeszcze trochę czasu na rozmyślanie, co w takie niedzielne popołudnie pasowało idealnie. Zmielone mięso z łopatki wieprzowej szybko rumienię na patelni. Kiedy już nabierze ładnego koloru, szczodrze dorzucam do niego przyprawy: mielony kumin, słodką i ostrą paprykę (z dużą przewagą tej ostrej) i wszystko podsmażam jeszcze około minuty.
Drobno siekając 3 ząbki czosnku i 2 cebule rozmyślałam czy na ulicach Mexico City więcej bym zwiedzała czy raczej uciekała przed gangami. Palec ucięty. Po zatamowaniu krwotoku ostatecznie wszystko ląduje na patelni z mięsem – w tym momencie warto wszystko posolić, żeby zmiękło, a nie spaliło się. Kiedy cebula się zeszkli dołączają do niej pokrojone w kostkę 3 pomidory. Teraz troszkę cierpliwości, bo z pomidorów musi wygotować się woda i muszą nam stworzyć sos. Ci mniej cierpliwi niech od razu pomidory zastąpią pastą pomidorową, da podobny efekt a zaoszczędzi sporo czasu.
Większość pracy i tak już za nami. Pomimo, że w tym momencie sos wygląda jak bulgoczące serce diabła to już teraz powinien być pyszny – to dobry czas żeby ewentualnie go dosolić, dopieprzyć i doostrzyć jeżeli tego potrzebuje.
Na samym końcu w patelni ląduje puszka kukurydzy i puszka czerwonej fasoli (oczywiście możemy bawić się z odcinaniem ziarenek kukurydzy od kolby i namaczaniem fasoli przez długie godziny, ale dziś jestem na kuchennych wakacjach i nie mam na to czasu). Dla poprawienia smaku dodaję jeszcze sok z połówki cytryny.
Podaję z ryżem i posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką. A jeśli chcemy być do bólu autentyczni ryż zastąpmy chipsami z tortilli i nie zapomnijmy o Margaricie!
Zobacz też inne przepisy na kuchnię meksykańską:
Kurczak w sosie mole Chili z dynią Sałatka z kukurydzy Domowe tacos z szarpanym kurczakiem Meksykańska zupa fasolowa Pulled chicken – szarpany kurczak