Tradycyjna świąteczna zupa grzybowa

Nie wiem jak u Was, ale w moim rodzinnym domu nie ma Bożego Narodzenia bez grzybów, a przede wszystkim bez zupy grzybowej, w której robieniu moja mama osiągnęła wręcz mistrzostwo. Ja powoli staram się iść w jej ślady.
Skąd w ogóle grzyby na stołach wigilijnych? Według naukowców badających obrzędy religijne grzyby miały pojawić się podczas kolacji wilijnych dzięki przeniesień z wierzeń słowiańskich. Grzyby wiązały się z lasem, czyli w dawnych czasach sądzono – niezwykłą przestrzenią. Grzyby miały też symbolizować zaświaty.
O ile powody pojawiania się grzybów na polskich stołach 24 grudnia raczej odeszły w niepamięć, same grzyby nie zniknęły z jadłospisu, a nawet stały się jednym z nieodzownych elementów Wigilii.
Wyobrażacie sobie świąteczną kolację bez uszek z grzybami, pierogów lub kapusty z grzybami? Pewnie nie. Tak jak wspomniałam wyżej – u mnie nie ma opcji, aby zabrakło zupy grzybowej. I właśnie ją dziś rozbiorę na elementy pierwsze.
Tradycyjna świąteczna zupa grzybowa – przepis
Tradycyjna świąteczna zupa grzybowa – składniki:
- Dwie i pół szklanki suszonych borowików (oczywiście jeśli gotujemy w sezonie możemy użyć około pół kilograma świeżych, oczyszczonych grzybów)
- Jedna duża cebula
- Dwie łyżki masła
- Jeden ząbek czosnku
- Litr bulionu warzywnego
- 200 mililitrów śmietany kremówki
- Łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki tymianku
- Sól i pieprz
- Pół pęczka natki pietruszki
- Dwie kromki pszennego pieczywa
Tradycyjna świąteczna zupa grzybowa – jak zrobić?
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy do nich suszone grzyby oraz tymianek. Następnie dolewamy bulionu i gotujemy około 15 minut, aż grzyby zmiękną. Solimy i pieprzymy. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę z sokiem z cytryny.
Dodajemy do niej kilka łyżek gorącego bulionu, a następnie stopniowo przelewamy do garna, zdjętego z ognia. Odcedzamy kilka grzybów do dekoracji, resztę blendujemy. Podajemy z grzankami z pieczywa oraz posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie:
Uszka wigilijne Paszteciki z grzybami (do barszczu) Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Zakwas buraczany na barszcz Ryba po grecku
Zobacz ostatnie przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki