Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

Co króluje na waszym świątecznym stole? Barszczy czy też wigilijna zupa grzybowa? Muszę powiedzieć, ze zawsze mam ten dylemat i najchętniej serwowałabym obie. Jeśli wybieracie grzybową, mam dla was przepis idealny: jest łatwa do zrobienia, wyjątkowo aromatyczna o głębokim i intensywnie grzybowym smaku. Wystarczy zaledwie kilka prostych dodatków, aby zamienić ją w naprawdę eleganckie danie. W sam raz na początek wigilijnej kolacji.

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów czy świeżych?

Przed tym wyborem staję niemal każdego roku. Jednak wbrew pozorom nie jest on trudny. Jeśli o mnie chodzi, wigilijna zupa grzybowa powinna być zawsze przygotowywana z suszonych grzybów. O tej porze roku łatwiej je dostać, a dodatkowo jest dobrą okazją, aby wykorzystać zapasy, jakie mój tata zrobił w czasie tych wszystkich jesiennych grzybobrań.

Co więcej, suszone grzyby mają znacznie bardziej intensywny i skoncentrowany smak. To właśnie z nich najłatwiej jest ugotować aromatyczną i esencjonalną czystą zupę grzybową. Oczywiście da się ją zrobić ze świeżych grzybów, jednak to już nie będzie ta sama zupa.

Ile suszonych grzybów na zupę?

Szczerze mówiąc w przypadku wigilijnej zupy grzybowej wyznaję zasadę im więcej grzybów tym lepiej. Zwykle dorzucam je hojną ręką, aby wywar był naprawdę aromatyczny i bardzo intensywny. Przy robienie zupy z 2-3 litrów wody takim minimum będzie mniej więcej 100 g, jednak spokojnie tę ilość można nawet podwoić. Gwarantuję, że nie pożałujecie.

Wigilijna zupa grzybowa – z jakim wyprzedzeniem można przygotować?

Robienie tej zupy grzybowej dobrze jest zacząć przynajmniej dzień przed wigilią. Nie musisz jej od razu gotować, ale warto już wtedy namoczyć grzyby i pozostawić je w wodzie na całą noc.

Jeśli chcesz zaoszczędzić nieco czasu w wigilię możesz przygotować zupę z wyprzedzeniem. Przechowywana w lodówce spokojnie wytrzyma kilka dni.

Jaki makaron do zupy grzybowej wigilijnej?

W moim domu króluje zupa grzybowa z uszkami, ale wiem że w wielu domach serwuje się ją z makaronem. O tym jaki rodzaj wybrać, najpewniej decydują wasze rodzinne tradycje. Wiele osób decyduje się na przygotowanie domowego makaronu. Dobrym wyborem będą również łazanki lub klasyczny, kupny makaron – grubszy (np. tagliatelle lub papardelle) albo bardziej klasyczny typu nitki.

Wigilijna zupa grzybowa – z czym podać?

Tak jaka wspominałam wcześniej, jednym z najbardziej klasycznych dodatków do tej zupy jest makaron. Ale na tym nie kończą się wasze opcje. Ja najczęściej serwuję uszka i także w tym wypadku możecie wybrać różne nadzienia: z grzybami, z pieczarkami lub z kapustą i grzybami. Dobrym wyborem będą także pierogi lub krokiety. A jeśli masz ochotę na coś konkretniejszego, przygotuj paszteciki z grzybami lub z mięsem, które mogą także sprawdzić się w roli wyjątkowo smacznej, świątecznej przekąski.

Czy można zamrozić zupę grzybową

Dla wszystkich tych, którzy nagotowali za dużo zupy na święta mam doskonałą wiadomość – z powodzeniem możecie ją zamrozić i pod żadnym pozorem nie ważcie się jej wylewać. W końcu to mnóstwo smaku! Pamiętaj jednak, aby nie mrozić jej w szklanych pojemnikach (np. w słoikach), bo te pod wpływem rozszerzającego się płynu mogą popękać. Lepszym wyborem będą plastikowe pudełka lub po prostu woreczki przeznaczone do zamrażania.

Dobrym sposobem będzie również zamrożenie niedużej ilości zupy w pojemniku do kostek lodu. Co ważne, nie musisz przechowywać ich cały czas w tym pojemniku. W ten sposób będziesz mógł ją wykorzystać do wzbogacenia smaku innych zup, sosów lub gulaszu. Już nawet jedna lub dwie kostki mogą zrobić sporą różnicę.

wigilijna zupa grzybowa
Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa – przepis

Składniki: wigilijna zupa grzybowa

  • 180 g suszonych grzybów (np. podgrzybków lub borowików)
  • biała część niewielkiego pora
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 pietruszki
  • połowa niedużego selera
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • pieprz i sól do smaku

Do podania:

  • uszka wigilijne lub domowy makaron

Jak zrobić: wigilijna grzybowa

Grzyby przesyp do niedużej miseczki, a następnie zalej je wodą, tak aby je lekko przykryła. Odstaw do namoczenia przez całą noc.

Wszystkie warzywa obierz, pokrój na połówki i przełóż do garnka. Cebulę dodatkowo opal nad palnikiem z każdej strony, aby była mocno zrumieniona.

Przełóż warzywa do dużego garnka. Dodaj do nich grzyby oraz wodę, w której się namaczały. Dorzuć również wszystkie przyprawy. Dolej do garnka około 3 litrów wody, a następnie zacznij gotować na niewielkim ogniu, przez około 1,5 do 2 godzin.

Wyłów warzywa z zupy pozostawiając w niej grzyby. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

Wigilijna zupa grzybowa najlepiej smakuje podana z uszkami lub pierogami. Dobrym dodatkiem będą również łazanki lub domowej roboty makaron.

Zobacz tez inne przepisy na Boże Narodzenie

Zobacz tez nowe przepisy



KOMENTARZE