Jesienny quiche z porami i szynką

Jesienny quiche z porami i szynką

Jak radzicie sobie z jesienią? W moim domu nagle wzrosło zapotrzebowanie na kakao, szarlotki i wszystkie ciepłe sycące obiady z piekarnika.

Ot taki urok pory roku i stąd też moje najróżniejsze eksperymenty z tartami, zapiekankami i im podobnymi. Efektem takich eksperymentów jest ten oto quiche, który rozgrzeje Was i poprawi humor nawet w największą słotę.

Wypróbujcie także ten przepis na quiche ze szpinakiem i grzybami

A jeśli szukacie czegoś słodkiego to z pewnością ten amerykański cherry pie podbije Wasze serce

Quiche z porami i szynką

Potrzebujemy:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Nadzienie:

  • 2 jajka
  • mały jogurt naturalny (ok. 150 g)
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 średnie pory
  • 200 g wędzonej szynki
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • pół kostki sera feta
  • kilka listków świeżej bazylii

Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Przesianą mąkę mieszamy wyrabiamy z miękkim masłem i solą. Dodajemy żółtka. Staramy się wyrobić je jak najszybciej, tak aby nie ogrzać masy. Zawsze świetnie sprawdza się w tym wypadku robot kuchenny, którego tylko pod koniec powinniście zastąpić własnymi rękami. Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażalki na ok. 30 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wyklejamy nim foremkę do tart (u mnie średnica 28 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 10 minut, tak aby ciasto lekko się zapiekło, ale nie nabrało koloru.

W międzyczasie przygotowujemy nasz farsz. Pory przekrajamy na pół i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy je w cienkie półtalarki. Na patelni rozpuszczamy masło i na niewielkim ogniu podsmażamy pory. Chcemy żeby zmiękły i nabrały smaku, uważajcie żeby się nie przypaliły lub zbyt mocno skarmelizowały. Szynkę kroimy w niezbyt grubą kostkę. A w osobnej misce jajka ubijamy z jogurtem naturalnym na puszystą masę. Dodajemy sporą ilość gałki,  musztardę, sól i świeżo zmielony pieprz. Dokładnie mieszamy.

Na podpieczone ciasto wykładamy pory wymieszane z szynką. Następnie zalewamy je masą jajeczną i posypujemy pokruszoną fetą. Zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni do momentu aż masa będzie ścięta. Po wyjęciu z piekarnika tartę lekko studzimy, tak aby masa miała szansę się zestalić. Podajemy jeszcze ciepłą, przyozdobioną listkami bazylii.



KOMENTARZE