Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Jeśli szykujesz świąteczne menu, koniecznie wpisz na swoją listę przepis na paszteciki z pieczarkami. Robi się je ekspresowo, a do tego można zrobić je ze sporym wyprzedzeniem. Będą doskonałym dodatkiem do barszczu czerwonego lub samodzielną przekąską. A jeśli zrobisz ich więcej, sprawdzą się jako poczęstunek dla gości w czasie sylwestrowej imprezy.

Jak zawijać paszteciki z pieczarkami?

Moim ulubionym sposobem na przygotowanie wigilijnych pasztecików, jest rozwałkowanie kawałka ciasta w długi prostokąt, następnie ułożenie na jego środku linii z farszu, a na samym końcu sklejenie brzegów. W ten sposób powinien powstać długi rulon z nadzieniem w środku, który później można pokroić na mniejsze paszteciki.

Innym sposobem jest rozsmarowanie farszu na płacie ciasta, a później zawinięcie go w roladę, którą później można pokroić na plasterki. W ten sposób uzyskasz efekt podobny do tych zawijasów z ciasta francuskiego.

Do czego jeszcze można wykorzystać farsz z pieczarek?

Jeśli przygotujesz zbyt dużo ciasto, pamiętaj, że można wykorzystać go na różne sposoby. Jest tak smaczny, że czasem celowo przygotowuję go więcej. Jak go wykorzystać? Będzie idealnym dodatkiem do domowych zapiekanek i tostów. Stanie się też świetną bazą do sosu grzybowego do makaronu.

W czasie przedświątecznych przygotowań na pewno przyda ci się także, aby przygotować pyszne uszka z pieczarkami lub równie smaczne krokiety wigilijne.

Jak przechowywać paszteciki z pieczarkami?

Sposób przechowywania zależy od tego, jak długo chcesz to zrobić. Paszteciki możesz bez obaw przechowywać w temperaturze pokojowej nawet 1-2 dni. Warto jednak przykryć je np. folią spożywczą, tak, aby zabezpieczyć je przed obsychaniem. Nieco dłużej paszteciki wytrzymają w lodówce, włożone np. do szczelnego pojemnika. Warto jednak wziąć pod uwagę, że wtedy mogą chłonąć wilgoć i zapachy z otoczenia.

Czy można mrozić paszteciki z pieczarkami?

Te szybkie paszteciki z pieczarkami z powodzeniem można przygotować na święta nawet ze sporym wyprzedzeniem. W takim wypadku warto je zamrozić, ponieważ zarówno ciasto, jak i farsz dobrze znoszą niską temperaturę. Aby uniknąć sklejania, najpierw ułóż paszteciki na tacy do szybkiego zamrażania. Gdy wstępnie zamarzną, przełóż je do dużego pojemnika lub worka z zapięciem strunowym. W tej formie możesz spokojnie przechowywać je nawet kilka tygodni.

paszteciki z pieczarkami
paszteciki z pieczarkami

Przepis na paszteciki z pieczarkami

Składniki na paszteciki z pieczarkami

na ok. 35 sztuk

Ciasto na paszteciki:

  • 400 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 25 świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu
  • duża szczypta soli

Farsz pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • czarny sezam do posypania (może być tez np. czarnuszka, biały sezam, kminek lub słodka papryka)

Jak zrobić paszteciki z pieczarkami?

Pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

Na patelni rozpuść 2 łyżki masła razem z olejem. Dodaj do nich pieczarki, a następnie smaż do momentu aż zmiękną i się lekko zrumienią. Zajmie to około 5-10 minut.

Następnie dodaj do nich cebulę i smaż farsz do momentu aż cebula się zeszkli. Dodaj sól i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Odparuj cały płyn z patelni, bo farsz powinien być suchy. Odstaw go do przestygnięcia.

Wszystkie składniki na ciasto przełóż do robota kuchennego, a następnie zmiksuj je w trybie pulsacyjnym, aby wszystkie się dobrze połączyły. Powinny mieć konsystencję mokrego piachu.

Przesyp ciasto na stolnicę i szybko zagnieć. Uformuj dużą kulę, a następnie podziel je na 3 części.

Każdą z części rozwałkuj na pas o grubości około 3-4 mm i szerokości 5 cm. Na środku wyłóż porcje farszu z pieczarek, ale uważaj, aby nie było go zbyt dużo. Sklej ze sobą wolne brzegi ciasta, tak aby powstały rulony. Podziel je na paszteciki o długości ok. 4-5cm.

Paszteciki z pieczarkami przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je rozmąconym białkiem i posyp sezamem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Paszteciki powinny być złociste. Możesz podawać je zarówno na zimno jak i na ciepło.

Zobacz też inne przepisy na przekąski

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE