Meksykańska salsa macha

Meksykańska salsa macha

Oto sos, który zawsze warto mieć w lodówce. Prosta i szybka do przygotowania salsa macha to dosłownie płynne złoto. Jest tak pyszna, że zaczniesz dodawać ją do niemal każdej potrawy.

Czym jest salsa macha?

Jeśli lubisz kuchnię meksykańską, ta salsa to wręcz idealny przepis dla ciebie. Ten mało znany w Polsce sos, jest szalenie popularny w Meksyku i stanowi częsty dodatek do przeróżnych potraw. Ma głęboki, orzechowy smak, który doskonale komponuje się z aromatem pieczonego czosnku i papryką. W ten sposób kilka prostych składników zmieniamy w płynne złoto o pięknym, rubinowym kolorze.

Możesz doprawiać nim potrawy lub stosować go jako dodatek tak samo jak ketchup lub musztardę. Pamiętaj jednak, że to wyjątkowo ostry sos, dlatego dostosuj jego ilość do własnej tolerancji na pikantne smaki.

Z czym podać salsa macha?

Ten pikantny sos ożywi i urozmaici smak niemal każdej potrawy. Nawet najnudniejsze i najbardziej przewidywalne dania zyskają dzięki niemu oryginalny i wyrazisty charakter. Łyżeczka salsy wyniesie twoje kanapki na zupełnie nowy poziom. Świetnie pasuje też do jajek, warzyw i serów. Możesz również dodawać ją do zup kremów, wrapów lub innych przekąsek. Salsa macha jest również idealnym dodatkiem do przeróżnych dań kuchni meksykańskiej – w końcu to właśnie z tamtego zakątka świata pochodzi tej przepis.

Jak przechowywać tę salsę?

To jeden z tych produktów, który możesz bardzo długo przechowywać w lodówce. W dobrze zakręconym słoiku wytrzyma nawet do 2 miesięcy, chociaż jestem pewna, że zdążysz ją zjeść przed tym terminem. Gdyby jednak tak się nie stało, możesz podzielić salsę na mniejsze porcje (np. przy pomocy kostkarki do lodu) i zamrozić ją. W ten sposób w razie potrzeby zawsze będziesz móc rozmrozić dokładnie tyle sosu ile potrzebujesz.

salsa macha
salsa macha

Przepis na salsa macha

Składniki na salsa macha

  • 150 g orzeszków ziemnych
  • 5-6 dużych ząbków czosnku
  • 250 ml oleju z orzeszków ziemnych (lub innego o neutralnym smaku)
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 15 g chilli w płatkach
  • 3 łyżki gochugaru
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić salsa macha?

Do rondelka przesyp orzeszki oraz czosnek pokrojony na dosyć duże kawałki. Zalej całość olejem – wszystkie składniki powinny być nim przykryte. Zacznij podgrzewać olej na niewielkim ogniu do momentu aż czosnek lekko się zrumieni – zajmie to około kilku minut, ale uważaj aby nie spalić czosnku, który może stać się gorzki.

Gdy czosnek się zezłoci, zdejmij garnek z ognia. Dodaj do niego sól, chili, gochugaru oraz ocet. Dobrze wymieszaj i odstaw na kilkadziesiąt minut, do momentu aż mieszanka na salsę całkowicie wystygnie.

salsa macha
salsa macha

Przelej olej wraz z orzeszkami i przyprawami do blendera kielichowego. Zmiksuj całość w trybie pulsacyjnym, tak aby rozdrobnić wszystkie składniki, ale nie stworzyć jednolitej pasty.

Gotową salsę przelej do dużego słoika. Zakręć go dokładnie i przechowuj w lodówce.

Zobacz też inne przepisy na sosy i dipy

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE