Rabarbar na słono – sałatka z rabarbaru do ryb i mięs
W ten sposób powstała ta niezwykle prosta, lekko kwaśna sałatka, którą świetnie podkreśli smak przede wszystkim dań z rybami. Doskonale nada się także do delikatnych mięs np. kurczaka. Poniżej znajdziecie wersję podstawową.
W późniejszych eksperymentach do sałatki trafiła też m.in papryka i kukurydza. Mam nadzieję, że wy też pobawicie się kiedyś tym przepisem. Koniecznie podzielcie się efektami!
Potrzebujemy:
- 2-3 gałązki rabarbaru (nie musi być bardzo różowy)
- pęczek rzodkiewek
- łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta soli
- spora szczypta chilli
- listki świeżego tyminaku
Rabarbar kroimy na cieniutkie płatki. Najlepiej w tym celu wykorzystać obieraczkę do warzyw, ale jeśli poradzicie sobie nożem to także droga wolna :) Rzodkiewki także kroimy w plasterki. Jeśli chcecie żeby rabarbar ładnie się poskręcał wrzućcie go na kilka chwil do lodowatej wody.
Z miodu, oliwy, soku z cytryny, pieprzu, soli i chili przygotujcie szybki dressing. Wystarczy, że wszystkie składniki wymieszacie dokładnie np. wstrząsając słoiczkiem.
Rabarbar mieszamy z rzodkiewką i polewamy dressingiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 10-15 minut, by rabarbar się zamacerował i lekko puścił sok, który wzbogaci nasz dressing. Po tym czasie sałatka jest idealna do zjedzenia. Zwłaszcza w upalne dni :)