Ryba po grecku

Ryba po grecku

Wiadomo, na wigilijnym stole musi pojawić się m.in. barszcz czerwony na zakwasie, uszka, śledź oraz kapusta z grzybami. Jednak moim ulubionym daniem jest bez wątpienia ryba po grecku. Kiedy wszyscy zajadają się różnego rodzaju sałatkami lub odgrzewają kolejną porcję karpia, ja zawsze sięgam po nią.

Skąd nazwa ryba po grecku?

Właściwie ciężko to wyjaśnić. Z pewnością nie dlatego, że przepis ten przywędrował do nas gdzieś z Grecji. Ponoć jest to nasza polska wariacja i mieszanka wyobrażeń na temat tego, co serwuje się gdzieś w cieniu Akropolu. Scheda po czasach, kiedy podróżowanie w tamte rejony świata nie było tak proste. Właściwie jaka by nie była historia ryby po grecku, nic nie zmieni faktu, że jest to naprawdę pyszne danie i jeśli do tej pory go nie przygotowywaliście, koniecznie to zmieńcie.

Jakie warzywa do ryby po grecku wybrać?

Sekretem smaku tej potrawy jest prosty, ale aromatyczny farsz warzywny z którym podaje się rybę. Jest on przygotowywany na bazie długo duszonych warzyw korzeniowych, które nadają mu słodyczy oraz charakterystycznego aromatu. Główną rolę odgrywa tutaj marchew. Należy jednak koniecznie dodać do niej także korzeń pietruszki oraz kawałek selera korzeniowego. W połączeniu z cebulą i pastą pomidorową, tworzą farsz, który właściwie można zajadać bez żadnych dodatków.

Jaka ryba do ryby po grecku nada się najlepiej?

W tym wypadku mamy naprawdę szerokie pole do popisu. Ryba po grecku smakuje dobrze z niemal każdym rodzajem ryby o białym mięsie. Świetnie w tej roli sprawdzi się dorsz, jednak możesz zastąpić go miruną, morszczukiem lub mintajem. Ze względów zdrowotnych unikałabym tilapii lub pangi.

Czy ryba po grecku może być mrożona?

Jeśli po świątecznym biesiadowaniu zostanie ryba po grecku, mam dla ciebie dobrą wiadomość – ta potrawa doskonale znosi mrożenie. Zarówno ryba jak i farsz, po rozmrożeniu nie stracą swojej konsystencji ani nie rozwarstwią się.

Aby uniknąć marnowania jedzenia, podziel rybę na mniejsze porcje, umieszczając je w osobnych woreczkach. W ten sposób będziesz mógł rozmrozić dokładnie tyle ryby ile potrzebujesz.

Ryba po grecku – ile można przechowywać?

Gotowa ryba z warzywnym farszem może być przechowywana w lodówce około 4-5 dniu. Warto umieścić ją w szczelnie zamykanym pojemniku, aby nie przejmowała aromatów innych dań z lodówki (i odwrotnie).

Jeśli zdecydujesz się na mrożenie, pamiętaj że tak przygotowana ryba może spędzić w zamrażalniku około pół roku. Jestem jednak pewna, że wrócisz do niej znacznie szybciej.

ryba po grecku
Ryba po grecku

Ryba po grecku – przepis

Składniki: ryba po grecku

  • 700 g filetów z dorsza (lub innej, białej ryby np. mintaja, waga po rozmrożeniu)
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz
  • Jajko
  • Olej

Farsz warzywny:

  • Dwie marchewki
  • Dwie pietruszki
  • Nieduży kawałek selera
  • Jedna duża cebula
  • Dwa ząbki czosnku
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 300 ml wody
  • Jeden liść laurowy
  • Dwie kulki ziela angielskiego
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól, pieprz
  • Olej

Jak zrobić: ryba po grecku

Podziel filety rybne na mniejsze kawałki o szerokości 3-4 centymetrów. Każdy z nich oprósz solą oraz opieprzem. Następnie opanieruj rybę obtaczając ją kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej. Wszystkie kawałki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą złociste.

Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Zalej wodą i gotuj przez około 15-20 minut, do momentu aż warzywa zmiękną.

Na patelni zrumień pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Dodaj do nich ugotowane warzywa oraz wywar, w którym się gotowały. Dodaj przecier, paprykę, sól i pieprz. Następnie dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Powinieneś otrzymać gęstą masę warzywną.

Obsmażone kawałki ryby ułóż na płaskim półmisku, a następnie rozłóż na nich grubą warstwę warzyw. Odłóż na noc do lodówki, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.

Sprawdź też inne przepisy na Boże Narodzenie:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE