Ryba po grecku

Ryba po grecku

Wiadomo, na wigilijnym stole musi pojawić się m.in. barszcz czerwony na zakwasie, uszka, śledź oraz kapusta z grzybami. Jednak moim ulubionym daniem jest bez wątpienia ryba po grecku. Kiedy wszyscy zajadają się różnego rodzaju sałatkami lub odgrzewają kolejną porcję karpia, ja zawsze sięgam po nią.

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne na Ceneo

Skąd nazwa ryba po grecku?

Właściwie ciężko to wyjaśnić. Z pewnością nie dlatego, że przepis ten przywędrował do nas gdzieś z Grecji. Ponoć jest to nasza polska wariacja i mieszanka wyobrażeń na temat tego, co serwuje się gdzieś w cieniu Akropolu. Scheda po czasach, kiedy podróżowanie w tamte rejony świata nie było tak proste. Właściwie jaka by nie była historia ryby po grecku, nic nie zmieni faktu, że jest to naprawdę pyszne danie i jeśli do tej pory go nie przygotowywaliście, koniecznie to zmieńcie.

Ryba po grecku – przepis

Ryba po grecku – składniki:

  • 700 g filetów z dorsza (lub innej, białej ryby np. mintaja, waga po rozmrożeniu)
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz
  • Jajko
  • Olej.

Ryba po grecku – farsz warzywny:

  • Dwie marchewki
  • Dwie pietruszki
  • Nieduży kawałek selera
  • Jedna duża cebula
  • Dwa ząbki czosnku
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 300 ml wody
  • Jeden liść laurowy
  • Dwie kulki ziela angielskiego
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól, pieprz
  • Olej.

Ryba po grecku – jak zrobić?

Podziel filety rybne na mniejsze kawałki o szerokości 3-4 centymetrów. Każdy z nich oprósz solą oraz opieprzem. Następnie opanieruj rybę obtaczając ją kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej. Wszystkie kawałki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą złociste.

Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Zalej wodą i gotuj przez około 15-20 minut, do momentu aż warzywa zmiękną.

Na patelni zrumień pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Dodaj do nich ugotowane warzywa oraz wywar, w którym się gotowały. Dodaj przecier, paprykę, sól i pieprz. Następnie dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Powinieneś otrzymać gęstą masę warzywną.

Obsmażone kawałki ryby ułóż na płaskim półmisku, a następnie rozłóż na nich grubą warstwę warzyw. Odłóż na noc do lodówki, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.

Sprawdź też inne przepisy na Boże Narodzenie:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE