Bruschetta z bobem. Jak gotować bób?

Potrzebujemy:
- 2 duże ząbki czosnku
- 500 g bobu
- pęczek mięty
- 2 chilli
- sok z połówki cytryny
- oliwa
- sól, pieprz
- kilka kromek pieczywa
Bób wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 15-20 minut, tak aby był miękki. Po odcedzeniu przelewamy go chłodną wodą, a następnie obieramy ze skórki (najlepiej sprawdza się metoda wyciskania).
Pęczek mięty siekamy lub drzemy na mniejsze kawałki. Chilli siekamy drobno, podobnie jak ząbek czosnku.
2-3 łyżki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny. Bób mieszamy z miętą, chilli i czosnkiem. Całość polewamy dressingiem, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy
Chleb skrapiamy oliwą i grillujemy do momentu aż będzie chrupki. Każdą kromkę nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku.
Na kromki wykładamy sporą ilość bobu, a przed podaniem skrapiamy dressingiem, który pozostanie w misce.
KOMENTARZE