Muffinki na maślance z porzeczkami i kruszonką

Muffinki na maślance z porzeczkami i kruszonką

Potrzebujemy:

  • 250 ml maślanki
  • 125 ml stopionego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki ekstraktu wanilowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki brązowego cukru (możecie użyć też zwykłego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • szklanka czerwonych porzeczek (a nawet więcej :))

Kruszonka:

  • łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • łyżeczka cukru

Z muffinkami sprawa zawsze jest niezwykle prosta. Zaczynamy od wymieszania wszystkich suchych składników a w osobnej misce wszystkich mokrych składników (poza porzeczkami). Następnie łączymy suche i mokre składniki niezbyt dokładnie. Gdy wyjdzie nam względnie jednolita masa (może mieć grudki) dodajemy porzeczki i ostrożnie mieszamy, tak aby nie porozgniatać owoców.

Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, Każdą napełniamy mniej więcej do wysokości 3/4 ciastem. Z wierzchu posypujemy jeszcze kilkoma porzeczkami.

W osobnej miseczce ucieramy ze sobą składniki na kruszonkę. Nie musi wyjść z tego bardzo zwarte ciasto. Posypujemy kruszonką każą babeczkę.

Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W zależności np. od wydajności naszego piekarnika lub wilgotności porzeczek czas może się zmieniać, dlatego warto zastosować metodę „suchego patyczka”. Zrumieniona kruszonka też będzie niezawodnym znakiem, że babeczki są gotowe :)



KOMENTARZE