Muffinki na maślance z porzeczkami i kruszonką
Potrzebujemy:
- 250 ml maślanki
- 125 ml stopionego masła
- 2 jajka
- 3 łyżeczki ekstraktu wanilowego
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki brązowego cukru (możecie użyć też zwykłego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mąki
- szklanka czerwonych porzeczek (a nawet więcej :))
Kruszonka:
- łyżka masła
- 1,5 łyżki mąki
- łyżeczka cukru
Z muffinkami sprawa zawsze jest niezwykle prosta. Zaczynamy od wymieszania wszystkich suchych składników a w osobnej misce wszystkich mokrych składników (poza porzeczkami). Następnie łączymy suche i mokre składniki niezbyt dokładnie. Gdy wyjdzie nam względnie jednolita masa (może mieć grudki) dodajemy porzeczki i ostrożnie mieszamy, tak aby nie porozgniatać owoców.
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, Każdą napełniamy mniej więcej do wysokości 3/4 ciastem. Z wierzchu posypujemy jeszcze kilkoma porzeczkami.
W osobnej miseczce ucieramy ze sobą składniki na kruszonkę. Nie musi wyjść z tego bardzo zwarte ciasto. Posypujemy kruszonką każą babeczkę.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W zależności np. od wydajności naszego piekarnika lub wilgotności porzeczek czas może się zmieniać, dlatego warto zastosować metodę „suchego patyczka”. Zrumieniona kruszonka też będzie niezawodnym znakiem, że babeczki są gotowe :)