Burgery z niespodzianką

Potrzebujemy:
- 300 g mielonej wołowiny
- 1 duży, pieczony burak
- szczypta posiekanego koperku
- kilka plasterków ogórka
- kilka grubych plastrów pomidora
- 3 bułki pełnoziarniste
- rukola
- ziemniaki
- olej do smażenia
- śmietana
- 100g sera pleśniowego
- domowej roboty ketchup
- sól, pieprz
Przed przygotowaniem burgerów, buraka obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Mieszamy go z drobno posiekanym koperkiem. Solimy i delikatnie pieprzymy
Mięso dzielimy na trzy porcje. Z każdej z nich formujemy kulę, a następnie na środku tworzymy spore zagłębienie. Wkładamy w nie buraki oraz rozkruszamy trochę sera pleśniowego. Następnie „zamykamy” kulę, tak aby powstał kotlet. Musimy robić to uważnie, aby nie dać szansy na wycieknięcie sera.
Burgery smażymy z obu stron przez ok 10-15 minut (wszystko zależy od ich grubości i stopnia wysmażenia jaki preferujecie)
W międzyczasie na oleju możecie usmażyć frytki. Jeśli chcecie, aby były naprawdę niezwykłe przygotujecie je w toskańskim stylu wg. Nigelli -> przepis znajdziecie tutaj
Gdy burgery będą gotowe wystarczy już tylko złożyć całość. Bułka, rukola, ogórek, pomidor, mięso, trochę sera i znów bułka. Czy można życzyć sobie czegoś więcej? Burgery podawajcie z domowej roboty ketchupem lub prostym sosem który powstanie z wymieszania śmietany i rozgniecionego sera pleśniowego. Świetnie sprawdzą się również jako dip do frytek.
Smacznego!