Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa.

Wracam ze szkoły, a na kuchennym stole czekał parujący talerz złocistych placuszków szczodrze obsypanych cukrem pudrem. Były puszyste, a ich brzegi lekko chrupały. Jednak najlepsze kryło się w środku – spore kawałki jabłek. W mojej głowie to taki sztandarowy, piątkowy obiad lub idealny podwieczorek. Zawsze kiedy mam przed sobą talerz racuchów czuję się jakbym znów miała 7 lat.

Oczywiście najlepsze racuchy z jabłkami robiła mama. Jakimś cudem zawsze udawało się jej zrobić je w ten sposób, aby jabłka w środku były miękkie, ale żeby racuchy nie były spalone. Przez długi czas starałam się jej dorównać. Wiązało się to z wieloma próbami, ale w końcu udało mi się choć trochę zbliżyć do ideału. Sekretem jest cierpliwość i odpowiednie dostosowanie temperatury.

Jak już dojdziecie do prawy, możecie śmiało zacząć eksperymentować z dodatkami. Doskonale smakują z gruszkami lub brzoskwiniami. A jak to wygląda u was? Z czym najchętniej jadaliście racuchy w dzieciństwie? Kiedy ostatnio je robiliście? I kto waszym zdaniem robi je najlepiej?

Przepis na racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jaja
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić racuchy z jabłkami

Oddziel żółtka od białek. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Miksuj je do momentu aż masa będzie puszysta i jasna. Do tak powstałego kogla mogla zacznij stopniowo dodawać mąkę, mleko oraz proszek do pieczenia. Ciasto na racuchy powinno być w tym momencie jednolite i gładkie.

Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne. Podziel owoce na ósemki, a następnie pokrój je w kostkę lub w niezbyt grube plasterki. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Aby ubijały się łatwiej, możesz dodać do nich szczyptę soli. Pamiętaj też, że miska oraz mieszadła miksera muszą być zupełnie suche.

Pianę dodawaj stopniowo do przygotowanej wcześniej masy. Rób do delikatnie i partiami. Dodaj jabłka i dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej olej na patelni i smaż porcje masy, formując na patelni racuchy. Ogień nie może być zbyt duży, a placuszki powinny usmażyć się z obu stron na złoty kolor.

Przed podaniem oprósz racuchy cukrem pudrem.



KOMENTARZE