Bajgle z pstrągiem i cytrynowym serkiem

Bajgle z pstrągiem i cytrynowym serkiem

Bajgle z pstrągiem to idealny pomysł na weekendowe śniadanie lub szybką przekąskę.

Odkąd przekonałam się, że przepis na bajgle to nic trudnego, bardzo często do niego wracam. Zawsze byłam przekonana, że ich zrobienie to znacznie więcej zachodu, niż byłabym w stanie z siebie wykrzesać w niedzielę o poranku. Tymczasem dobre zorganizowanie się i rozłożenie pracy na etapy naprawdę ułatwia ich przygotowanie.

Wieczorem, dzień wcześniej, zagniećcie ciasto, a rano będziecie musieli jedynie uformować bajgle i wrzucić je do piekarnika. W międzyczasie możecie zaparzyć kawę, przygotować dodatki do bajgli lub po prostu poczytać gazetę. Wasz dom zacznie się powoli wypełniać niezwykłym aromatem domowego pieczywa, z którym nie mogą konkurować żadne odświeżacze.

Jeśli jednak stwierdzicie, że to nieco zbyt wiele zachodu, jak na godziny poranne, możecie spokojnie wykorzystać w tym przepisie kupne bajgle, obwarzanki lub dobry chleb na zakwasie. W każdym przypadku zaproponowane przeze mnie połączenie świetnie się sprawdzi.

No właśnie, co dzisiaj zajadamy? Jedno z moich ulubionych połączeń – bajgle z pstrągiem! Delikatny, cytrynowy serek będzie świetnie kontrastować z intensywnym w smaku, wędzonym pstrągiem. Naprawdę warto je przetestować, bo jest to ciekawa alternatywa dla nieco nudnego i trochę przereklamowanego łososia. A jakie są wasze pomysły na dodatki do bajgli?

Przepis na bajgle z pstrągiem i cytrynowym serkiem

Składniki:

  • 4 bajgle (przepis na bajgle znajdziecie tutaj)
  • masło do smarowania
  • 200 g ricotty (lub twarożku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z połówki cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 300 g wędzonego pstrąga
  • koperek

Jak zrobić bajgle z pstrągiem i cytrynowym serkiem

Każdego z bajgli przekrój wzdłuż na połowę. Posmaruj je masłem, a następnie podpiecz je w tosterze, piekarniku z funkcją grilla lub na patelni. Ważne, aby bajgle stały się lekko chrupiące.

Zostaw kilka gałązek koperku do dekoracji. Resztę drobno posiekaj i dodaj do serka. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z cytryny i razem z sokiem również dodaj do serka. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj całość.

Mięso pstrąga podziel na mniejsze kawałki, jednak postaraj się aby zachował on swoją strukturę i nie zamienił się w papkę.

Każdego z bajgli posmaruj obficie serkiem, a następnie rozłóż na nim sporą porcję pstrąga. Udekoruj koperkiem, a tuż przed podaniem skrop lekko rybę sokiem z cytryny.

Kanapkownia



KOMENTARZE