Biały lion – ciasto bez pieczenia
Zrobienie tego ciasta zajęło mi dosłownie 10, no może 15 minut. Nawet jeśli będziecie chcieli być bardzo skrupulatni i dokładni, powinniście wyrobić się ze wszystkim w maksymalnie pół godziny.
Do zrobienia tego deseru nie będziecie potrzebować ani żadnych szczególnych umiejętności, ani wymyślnych składników. A efekt? Rewelacyjny! Już po pierwszym kęsie zapisałam go sobie w głowie jako „Biały Lion – ciasto, o którym trzeba opowiedzieć wszystkim”.
Przepis : Biały lion – ciasto bez pieczenia
Składniki: biały lion – ciasto bez pieczenia
Na blaszkę 20×30 cm
- Herbatniki (ok. 40 sztuk)
- 500 g masy kajmakowej (1 duża puszka)
- 100 g ekspandowanej pszenicy (może być też ryż preparowany) – polecam >> tę <<
- 150 g niesolonych orzeszków ziemnych
- 500 g serka mascarpone
- 400 g śmietanki 36%
- 1,5 łyżki żelatyny
- 40 g czekolady mlecznej
Jak zrobić: biały lion – ciasto bez pieczenia
Na suchej patelni lekko podpraż orzechy, uważając aby się nie przypaliły. Następnie przesyp je na talerzyk i poczekaj aż lekko przestygną. Po kilku minutach drobno posiekaj orzeszki.
Następnie wymieszaj je z pszenicą oraz kajmakiem, zostawiając trochę fistaszków do dekoracji. Jeśli kajmak jest bardzo gęsty, możesz najpierw rozprowadzić go odrobiną ciepłej wody, co ułatwi wymieszanie go z pozostałymi składnikami.
Na dnie foremki wyłóż warstwę herbatników, a na niej rozłóż pszenicę wymieszaną z kajmakiem. Postaraj się ją nieco docisnąć i ugnieść, aby utworzyła względnie zwartą masę. Na pszenicy ułóż kolejną warstwę herbatników – je również dociśnij.
Foremkę włóż do lodówki, a w międzyczasie przygotuj kolejną warstwę. Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw na bok na kilka minut, aby stężała. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Około 1/3 śmietanki wymieszaj z serkiem mascarpone, aby stał się nieco rzadszy. Żelatynę podgrzej przez kilkanaście sekund w mikrofalówce (lub w miseczce umieszczonej nad gotującym się garnkiem) do momentu aż całkowicie się rozpuści i stanie przeźroczysta.
Żelatynę dokładnie wymieszaj z serkiem, a następnie masę wymieszaj z pozostałą bitą śmietaną. Staraj się zrobić to delikatnie, aby śmietana nie opadła za bardzo, jednak wszystkie składniki muszą się ze sobą dobrze połączyć. Następnie wyłóż całą masę na przygotowaną wcześniej warstwę.
Wierzch ciasta posyp czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach oraz orzeszkami, które pozostały do dekoracji. Ciasto pozostaw w lodówce na całą noc.