Kuskus z kalafiora

Kuskus z kalafiora

Jedliście kiedyś kalafiora na surowo? Ja uwielbiam go w tej wersji, ale znam wiele osób, które dziwią się, słysząc o takim wymyśle. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, zachęcam Was do przełamania uprzedzeń.

Kalafior to fantastyczny materiał na surówki, a w wersji, jaką opisałam Wam poniżej to już w ogóle poezja.

Tak przygotowaną sałatkę możecie z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy lub zaserwować, jako dodatek na grilla. Nie ma mowy, żeby komuś nie zasmakowała.

Przepis na kuskus z kalafiora

Składniki na kuskus z kalafiora:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • pół szklanki całych orzechów laskowych
  • ok. 10 suszonych śliwek
  • ok. 10 suszonych moreli
  • garść dużych, żółtych rodzynek
  • nieduży pęczek pietruszki
  • 2 garści liści mięty
  • garść świeżych liści majeranku

Sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • szczypta ostrej papryki

Jak zrobić kuskus z kalafiora?

Kalafiora dokładniej umyj, a następnie podziel na duże różyczki. Następnie warzywo należy rozdrobnić. Możesz to zrobić na dwa sposoby: ucierając kalafiora w malakserze (najlepiej wybrać tryb pulsacyjny) lub ręcznie, na tradycyjnej tarce (małe oczka lub część z wypukłymi ząbkami). Ważnym jest, aby w efekcie końcowym uzyskać kalafiora rozdrobnionego na niewielkie kawałeczki, przypominającego kuskus. Przesyp go do dużej miski.

Rodzynki zalej wrzątkiem, tak aby woda całkowicie je przykryła. Odstaw na około pół godziny, a następnie odsącz i dodaj do przygotowanego wcześniej kalafiora.

Na suchej patelni upraż orzechy laskowe. Kiedy już mocno się zrumienią, przerzuć je na ręcznik i potrzyj, aby zeszła z nich skórka. Następnie dosyć grubo je posiekaj i dodaj do kalafiora z rodzynkami.

Śliwki oraz morele pokrój w średniej grubości plasterki. Zioła drobno posiekaj i dodaj do kuskusku z kalafiora razem z suszonymi owocami. Całość dopraw sola i pieprzem.

Przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w słoiczku, a następnie energicznie nim potrząśnij, aby powstała w miarę jednolita emulsja. Tak przygotowanym sosem polej kuskus z kalafiora. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około pół godziny, aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły. Następnie podawaj.



KOMENTARZE