Kuskus z kalafiora
Jedliście kiedyś kalafiora na surowo? Ja uwielbiam go w tej wersji, ale znam wiele osób, które dziwią się, słysząc o takim wymyśle. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, zachęcam Was do przełamania uprzedzeń.
Kalafior to fantastyczny materiał na surówki, a w wersji, jaką opisałam Wam poniżej to już w ogóle poezja.
Tak przygotowaną sałatkę możecie z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy lub zaserwować, jako dodatek na grilla. Nie ma mowy, żeby komuś nie zasmakowała.
Przepis na kuskus z kalafiora
Składniki na kuskus z kalafiora:
- 1 średniej wielkości kalafior
- pół szklanki całych orzechów laskowych
- ok. 10 suszonych śliwek
- ok. 10 suszonych moreli
- garść dużych, żółtych rodzynek
- nieduży pęczek pietruszki
- 2 garści liści mięty
- garść świeżych liści majeranku
Sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki kuminu
- szczypta ostrej papryki
Jak zrobić kuskus z kalafiora?
Kalafiora dokładniej umyj, a następnie podziel na duże różyczki. Następnie warzywo należy rozdrobnić. Możesz to zrobić na dwa sposoby: ucierając kalafiora w malakserze (najlepiej wybrać tryb pulsacyjny) lub ręcznie, na tradycyjnej tarce (małe oczka lub część z wypukłymi ząbkami). Ważnym jest, aby w efekcie końcowym uzyskać kalafiora rozdrobnionego na niewielkie kawałeczki, przypominającego kuskus. Przesyp go do dużej miski.
Rodzynki zalej wrzątkiem, tak aby woda całkowicie je przykryła. Odstaw na około pół godziny, a następnie odsącz i dodaj do przygotowanego wcześniej kalafiora.
Na suchej patelni upraż orzechy laskowe. Kiedy już mocno się zrumienią, przerzuć je na ręcznik i potrzyj, aby zeszła z nich skórka. Następnie dosyć grubo je posiekaj i dodaj do kalafiora z rodzynkami.
Śliwki oraz morele pokrój w średniej grubości plasterki. Zioła drobno posiekaj i dodaj do kuskusku z kalafiora razem z suszonymi owocami. Całość dopraw sola i pieprzem.
Przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w słoiczku, a następnie energicznie nim potrząśnij, aby powstała w miarę jednolita emulsja. Tak przygotowanym sosem polej kuskus z kalafiora. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około pół godziny, aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły. Następnie podawaj.