Tarta z bobem

Tarta z bobem

Tarta z bobem to jedno tych dań, których nie może zabraknąć na moim stole w czasie sezonu na to warzywo.

Przepis: Tarta z bobem

Składniki: tarta z bobem

  • 250 g bobu w łupinach
  • 100 g boczku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 m śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki suszonej mięty
  • sól, pieprz
  • 80 g fety
  • świeże zioła do podania (oregano, mięta, bazylia)

Tarta z bobem – jak zrobić?

Bób opłucz, przełóż do garnka, zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok.5 minut. Bób powinien być al dente. Następnie odcedź go i zalej zimną wodą. Kiedy będzie zimny, obierz go z łupinek.

Obrany bób wymieszaj z czosnkiem startym na drobnej tarce, skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz.

W międzyczasie pokrój boczek w nieduża kostkę i podsmaż do momentu aż będzie chrupki i wytopi się z niego większość tłuszczu.

Foremkę, w której będziesz przygotowywać tartę wyłóż ciastem francuskim. A następnie wyłóż na nim bób wymieszany z podsmażonym boczkiem.

Jajka wymieszaj ze śmietaną, tak aby powstała jednolita masa. Dodaj zioła, sól i pieprz. Tak przygotowaną masą zalej tartę. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 160 stopni. W tym czasie masa jajeczna powinna się ściąć, a ciasto zezłocić.

Tartę podawaj lekko przestudzoną, pokruszoną świeżymi ziołami i pokruszoną fetą.



KOMENTARZE