Bób na ostro

Bób na ostro

Sezon na bób trwa stosunkowo krótko, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej. Oczywiście zawsze warto postawić na klasykę i tradycyjne przepisy, takie jak chociażby popularna wersja z masłem i koperkiem. Jeśli jednak masz ochotę na odrobinę urozmaicenia, z pewnością spodoba ci się bób na ostro przygotowany na azjatycką nutę. W podobny sposób możesz przygotować inne sezonowe warzywa: fasolkę szparagową lub cukinię.

Jak długo gotować bób na ostro?

Jedną z największych zalet tego dania jest fakt, że bób na ostro przygotowuje się ekspresowo. Jeśli masz młody bób, ziarna szybko usmażą się i zmiękną na patelni. Ten starszy należy wstępnie obgotować,a później obrać ze skórki i dopiero później obsmażać. Oczywiście jeśli lubisz bób w skórce, nic nie stoi na przeszkodzie, aby nie bawić się z obieraniem go. Pamiętaj, że bób z tego przepisu nie może być zbyt miękki, ani rozgotowany, w przeciwnym razie rozpadnie się na patelni.

Czym jest pasta z fasoli i czym ją zastąpić?

Azjatycka pasta z fermentowanej fasoli stanowi naprawdę ciekawy dodatek do różnego rodzaju dań przygotowywanych w woku lub na patelni. Jest pikantna, dlatego stosując ją warto próbować dania, aby mieć pewność, że nie wyjdzie zbyt ostre. Tę pastę warto mieć w lodówce i wykorzystywać również do innych potraw w stylu azjatyckim.

Pasta z fasoli ma dosyć charakterystyczny smak, który trudno jest podrobić, ale przygotowując bób na ostro możesz sięgnąć także po inne, pikantne orientalne pasty. Dobrze sprawdzi się też gochujang. Jeśli nie masz żadnego z tych składników przesmaż na patelni wszystkie przyprawy z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i pikantną papryką – efekt nie będzie taki sam, jednak wciąż przygotujesz pyszne danie.

Z czym podawać bób na ostro?

Bób przygotowany zgodnie z poniższym przepisem doskonale sprawdzi się w roli samodzielnej przekąski, którą można zajadać jako alternatywę dla chipsów i innych niezdrowych przekąsek. Możesz również potraktować go jako dodatek do obiadu, podawany tak jak sałatki.

Skoro bób jest przygotowany na azjatycką nutę, dobrym pomysłem będzie również podanie go z ryżem ugotowanym na sypko lub z kuskusem. W tej wersji wręcz idealnie sprawdzi się jako prosty obiad do pracy.

bób na ostro
bób na ostro

Przepis na bób na ostro

Składniki na bób na ostro

  • 300 g młodego bobu
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mirinu
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3-4 łyżki pasty z fasoli z chilli (o takiej)
  • kilka gałązek koperku do dekoracji
  • olej do smażenia

Jak zrobić bób na ostro

Rozpocznij od przygotowania bobu. Jeśli używasz młode ziarna, które mają delikatną skórkę, nie musisz ich obierać. Starszy bób o grubszej skórce najpierw obgotuj przez około 5 minut w osolonej wodzie i go obierz. Następnie podsmaż bób na rozgrzanej patelni na dużym ogniu, tak aby ziarna mocno się zrumieniły. Przełóż bób do miski.

W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, kumin, cynamon oraz 2 łyżki oleju. Tak przygotowaną pastę przełóż na patelnię i smaż około minuty. Następnie dodaj do niej sok wyciśnięty z limonki, mirin, pastę z fasoli oraz nieco wody, aby rozrzedzić całość, by powstał gęsty sos. Gotuj kolejną minutę, a na samym końcu dodaj bób oraz posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj.

Zobacz też inne przepisy na bób

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE