Zapiekanka z polenty

Zapiekanka z polenty

Od momentu kiedy pierwszy raz zrobiłam polentę zadawałam sobie pytanie, dlaczego nie odkryłam jej wcześniej. To niezwykle prosty w przygotowaniu, a do tego bardzo sycący dodatek, który można z łatwością odmienić za pomocą dodatków. 

W kwestii polenty tak na prawdę wiele zależy od Was. Możecie podać ją jeszcze płynną lub już przestudzoną i pokrojoną na kawałki. Możecie też podać ją doprawioną parmezanem i oliwą lub ugotowaną po prostu w osolonej wodzie.

Ta zapiekanka to idealna, bardzo sycąca, wegetariańska pozycja, która usatysfakcjonuje również każdego mięsożercę.

Przy okazji sprawdźcie inny przepis na grillowaną polentę z lekką sałatką, jaki pojawił się na blogu.

Potrzebujemy (na ok. 5 porcji):

  • 200 g kaszki kukurydzianej na polentę
  • 100 g parmezanu
  • 750 ml wody
  • 25 g masła
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 500g pomidorów
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka suszonej papryki
  • oliwa do smażenia
  • duża ilość świeżych ziół (np. bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia)
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania

Polentę możemy przygotować z wyprzedzeniem. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia  wodę. Następnie energicznie mieszając stopniowo dodajemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy około minuty nie przerywając mieszania. Zdejmujemy garnek z ognia. Do kaszki dodajemy drobno starty parmezan oraz masło. Dokładnie mieszamy, a masę wylewamy na dużą deskę (np. stolnicę) wysmarowaną oliwą. Rozprowadzamy, tak by warstwa polenty miała ok. 0,5-1 cm grubości. Wygładzamy powierzchnię kaszki i odstawiamy do zastygnięcia.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie podsmażamy na niej pieczarki, które wcześniej umyliśmy i pokroiliśmy w ósemki. Podsmażamy je ok. 5 minut, tak by zmiękły i lekko się zarumieniły. Następnie dodajemy do nich drobno posiekaną cebulę, suszoną paprykę i czosnek. Solimy całość i podsmażamy, by cebula zmiękła. Następnym krokiem jest dodanie obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę pomidorów (możecie skorzystać także z pomidorów z puszki). Gotujcie na niewielkim ogniu do momentu aż pomidory się rozpadną a większość płynu odparuje. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy, pieprz (ewentualnie sól) oraz dużo ziół, które niedbale posiekamy.

Z zastygniętej polenty wycinamy kółka przy pomocy kieliszka. Pozostałą polentę kruszymy na dno miseczek, w których będziemy zapiekać zapiekankę. Następnie do każdej z miseczek wykładamy sporą ilość sosu. Na samym wierzchu układamy krążki polenty na zmianę z niezbyt grubymi plastrami cukinii, które wcześniej posoliliśmy i odstawiliśmy na ok. 10 minut. Możecie też plastry cukinii szybko zgrillować, ale ja lubię, kiedy jest ona delikatnie chrupiąca.

Każdą zapiekankę oprószamy z góry pieprzem i drobno tartym parmezanem. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.



KOMENTARZE