Cukier różany
Cukier różany to wyjątkowo aromatyczny dodatek do napojów i deserów. Kwintesencja lata, zamknięta w słoiczku.
Od dawna wiedziałam, że muszę go przygotować. Cukier z płatków róży to nieziemska sprawa. Cudowny aromat wypełni waszą kuchnię już w momencie kiedy będziecie myć płatki róży. Dzięki niemu odmienicie oblicze waszych deserów, a dodając go do herbaty jesienią lub zimą szybko przywołacie wspomnienie ciepłych dni.
Gdy przygotujecie go po raz pierwszy zakładam się, że będziecie już co roku przygotowywać sobie zapas. Korzystajcie z krótkiego sezonu na dziką różę. Pamiętajcie tylko żeby płatki zbierać w miejscach, gdzie nie były narażone na kontakt ze spalinami i innymi zanieczyszczeniami.
Przepis na cukier różany
Składniki na cukier różany
- 2-3 garści płatków dzikiej róży
- ok. 0,5 kg cukru (zależy jak bardzo intensywny cukier chcecie uzyskać)
Jak zrobić cukier różany?
Przygotowując cukier różany możemy wybrać sposób bardziej pracochłonny lub mniej. Ten pierwszy polega na wcześniejszym rozgnieceniu płatków różanych w moździerzu na papkę. Łatwiejsza wersja zakłada użycie blendera. Za każdym razem efektem końcowym są mocno rozdrobnione płatki.
Później musimy dodać do nich cukier i ręcznie rozetrzeć go z płatkami. Następnie cukier rozsypujemy równą warstwą na tacy i zostawiamy do wyschnięcia na noc.
Rano wystarczy ponownie go pokruszyć i przesypać do szczelnego pojemniczka.