Sernik z malinami

Sernik z malinami

Moje poszukiwania sernika idealnego nie ustają i muszę przyznać, że ten jest naprawdę bliski perfekcji. Ten banalnie prosty do zrobienia sernik z malinami to doskonałe połączenie kremowej masy, kruchego ciasta i kruszonki oraz słodko-kwaśnych owoców. Chociaż wygląda bardzo efektownie, z jego przygotowaniem powinien poradzić sobie nawet początkujący kucharz.

Jakie owoce dodać do sernika?

Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam świeże maliny, które przed pieczeniem oprószyłam niewielką ilością mąki kukurydzianej. Ten prosty zabieg sprawi, że większość soku, jaki puszczą owoce zostanie wchłonięta. Jeśli akurat nie masz świeżych owoców, możesz z powodzeniem użyć tych mrożonych.

Warto również eksperymentować z innymi owocami – poza malinami, doskonale sprawdzą się inne sezonowe produkty. Przygotowywałam ten sernik także w wersji z truskawkami i śliwkami, a w planach mam także zrobienie go z jabłkami oprószonymi cynamonem oraz z gruszkami.

W jakiej formie piec sernik z malinami?

Aby zrobić to ciasto, najlepiej jest wybrać dużą tortownicę o wysokich brzegach. Możesz również sięgnąć po prostokątną lub kwadratową formę o zbliżonej objętości. Pamiętaj, że sernik dosyć mocno wyrasta w czasie pieczenia, dlatego warto odpowiednio dobrać wysokość formy. Możesz również samodzielnie podwyższyć formę nawet o kilka centymetrów, owijając ją złożonym papierem do pieczenia – taka konstrukcja powinna być na tyle stabilna, że utrzyma wyrastający sernik w ryzach.

Jak studzić sernik z malinami żeby nie opadł?

Pamiętaj, że sernik nie lubi gwałtownych zmian temperatur – to właśnie zbyt szybkie wyjęcie sernika z pieca może sprawić, natychmiast opadnie. Zamiast to robić, lepiej będzie jeśli pozostawisz go w wyłączonym piekarniku aż całkowicie ostygnie. Możesz także delikatnie uchylić drzwiczki piecyka, pozostawiając tylko niewielką szczelinę – ułatwi to cyrkulację powietrza i przyspieszy proces studzenia.

Czy sernik z malinami można zamrozić?

Z doświadczenia wiem, że ten przepyszny sernik z malinami ekspresowo znika ze stołu, a rodzina niemal zawsze domaga się dokładek. Jeśli jednak zostanie ci kilka kawałków, możesz z powodzeniem je zamrozić, tak aby w dowolnym momencie móc powrócić do tego smaku. Przed włożeniem do zamrażalnika najlepiej będzie podzielić ciasto na kawałki, a następnie owinąć papierem do pieczenia. Aby rozmrozić sernik, po prostu pozostaw go na jakiś czas w temperaturze pokojowej.

sernik z malinami
sernik z malinami

Przepis na sernik z malinami

Składniki na sernik z malinami

Na tortownicę o średnicy 28 cm

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

Masa serowa:

  • 900 g twarogu śmietankowego
  • 200 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 10 g cukru waniliowego
  • 100 ml śmietanki 36%

Dodatkowo:

  • ok. 400 g malin
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić sernik z malinami

Przygotowanie rozpocznij od zrobienia kruchego ciasta. W tym wypadku najlepiej będzie posłużyć się robotem kuchennym, który pozwoli szybko zagnieść wszystkie składniki bez ogrzewania masła. Jeśli jednak będziesz robić je ręcznie, użyj noża do siekania ciasta, postaraj się pracować jak najszybciej i jak najmniej dotykać masy.

Wszystkie składniki na ciasto przełóż do robota kuchennego, a następnie zmiksuj w trybie pulsacyjnym, do momentu połączenia się ich wszystkich i uzyskania masy o konsystencji mokrego piachu. Gdyby konsystencja była zbyt sypka, dodaj odrobinę zimnej wody. Następnie szybko zagnieć kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.

Jeśli nie używasz kremowego twarogu, zmiel go na gładką masę.

Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki na nią zmiksuj do całkowitego połączenia się.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowane wcześniej ciasto podziel na 2 części: jedną o wielkości mniej więcej 2/3 i drugą o wielkości 1/3. Większym kawałkiem ciasta wyklej dno i brzegi tortownicy, tak aby powstała niezbyt gruba, równa warstwa.

Masę serową wylej na ciasto, a na jej wierzchu ułóż kawałki maliny i oprósz mąką kukurydzianą.

Pozostałą część ciasta zetrzyj na wierzch ciasta lub szczypiąc podziel na małe kawałki.

Sernik z malinami piecz przez 70-80 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem oraz świeżymi malinami.

Zobacz też inne przepisy na serniki

Zobacz też nowe przepisy:



KOMENTARZE