Chałwowiec bez pieczenia

Chałwowiec bez pieczenia

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a nie chce ci się piec, zawsze możesz postawić na prawdziwego pewniaka, czyli przepis na chałwowiec bez pieczenia. To prościutkie ciasto robi się zaledwie w kilka chwil, chociaż później trzeba nieco poczekać aż stężeje. Gwarantuję, że cierpliwość się opłaci, a wy nie raz będziecie powracać do tego ciasta.

Jaka chałwa najlepiej sprawdzi się na to ciasto?

W sklepach bez trudu znajdziemy przeróżne rodzaje chałwy i tylko pozornie wszystkie są identyczne. Przede wszystkim zwróć uwagę na skład – powinien być możliwie jak najprostszy, a na liście składników nie powinno znajdować się wiele więcej niż sezam i substancje słodzące.

Jeśli zaś chodzi o smak, to masz tu pełną dowolność – ja najczęściej sięgam po tę klasyczną bez dodatków smakowych, chociaż jeśli lubisz eksperymenty, wybierz chałwę czekoladową lub pomarańczową. Raczej nie wybierałabym chałwy z bakaliami, bo ich dodatek kiepsko sprawdzi się w masie.

Czy robiąc chałwowca można użyć gotowego budyniu?

Jeśli chcesz jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę nad ciastem, zamiast robić domowy budyń, sięgnij po gotowca, a tak konkretniej to 2 duże budynie xxl, które przygotujesz w nieco mniejszej ilości mleka niż to co wskazano na opakowaniu. Ważnym jest, aby wyszło go mniej więcej tyle samo co przy użyciu poniższego przepisu.

Jak długo musi tężeć chałwowiec bez pieczenia?

Aby chałwowiec bez pieczenia się dobrze kroił i zachowywał kształt, trzeba pozwolić mu stężeć w lodówce. W ten sposób herbatniki wciągną nieco wilgoci z mas i lepiej się z nimi połączą. Najlepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie ciasta w lodówce na całą noc, a przynajmniej na około 6-7 godzin.

Jak długo wytrzyma chałwowiec bez pieczenia?

Na szczęście to ciasto należy do tych, które mogą postać całkiem długo o ile będzie przechowywane w odpowiednich warunkach. Jeśli chałwowiec będzie w szczelnie zamkniętym pojemniku, który zapobiegnie obsychaniu i przenikaniu zapachów, ciasto wytrzyma w lodówce nawet około tygodnia.

Przepis na chałwowiec bez pieczenia

Składniki na chałwowiec bez pieczenia

Na blaszkę o wymiarach 30×20 cm

  • 250 g kakaowych herbatników
  • 100 g jasnych herbatników
  • nieduży słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok 200g)
  • 80 g płatków migdałowych

Masa chałwowa:

  • 1 litr mleka
  • 300 g chałwy
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 55 g mąki ziemniaczanej

Jak zrobić chałwowiec bez pieczenia

Rozpocznij od przygotowania masy chałwowej. W dużej miseczce wymieszaj ze sobą żółtka, przesianą przez sitko mąkę, cukier oraz 250 ml mleka. Przy pomocy widelca lub trzepaczki wymieszaj wszystko tak, aby nie pojawiły się żadne grudki.

Pozostałe 750 ml mleka doprowadź do wrzenia, a następnie powolutku dodaj przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Gotuj budyń na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Pamiętaj, aby cały czas energicznie mieszać budyń, żeby nie powstały w nim grudki ani nic się nie przypaliło. Gdy budyń będzie gęsty, zdejmij garnek z ognia, przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Masło utrzyj w mikserze na jasną i puszystą masę. Następnie po łyżce zacznij dodawać budyń, cały czas miksując masę do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na samym końcu dodaj drobno rozkruszoną chałwę i ponownie wymieszaj masę, aby równomiernie ją rozprowadzić.

Gdy masa będzie gotowa, możesz przejść do złożenia ciasta.

Na dnie blaszki ułóż warstwę ciemnych herbatników. Na nie wyłóż 1/3 masy chałwowej i dokładnie wyrównaj. Rozłóż na niej warstwę jasnych herbatników i rozsmaruj na nich cały dżem porzeczkowy. Przykryj go 1/3 masy chałwowej i delikatnie ją rozsmaruj. Na kremie ułóż warstwę ciemnych herbatników, a na nich pozostały krem chałwowy.

Na suchej patelni upraż płatki migdałowe, tak aby się ładnie zrumieniły. Przełóż je na talerzyk i poczekaj, aż lekko przestygną. Na samym końcu posyp nimi wierzch ciasta. Wstaw chałwowca na całą noc do lodówki, aby masa stężała i wszystkie warstwy się scaliły. Przechowuj zawsze w chłodnym miejscu.

Zobacz też inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

Zobacz też nowe przepisy:



KOMENTARZE