Chleb z aromatem bananowym

Chleb z aromatem bananowym

Macie takie dni, kiedy nie udaje się absolutnie nic? Ja właśnie odkopałam zdjęcie, dokumentujące takowy. Miały wyjść drożdżowe placuszki z bananami, ale coś poszło nie tak (do dziś zastanawiam się co) i skończyłam z miską wodnistej mikstury, która za nic w świecie nie dawała się usmażyć. Ale postanowiłam nie dać się tak łatwo i jakoś odczarować to co zapowiadało się na spektakularną katastrofę. Tak powstał ten o to chlebek.

Potrzebujemy:

  • ok. 15-20 dag drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 dojrzałe banany
  • 100 g czipsów bananowych
  • mały jogurt naturalny
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • szczypta soli 
  • szczypta cynamonu

Oszczędzę Wam opowiadania o nieudanej przygodzie z placuszkami i przejdę do tego jak taki drożdżowy chlebek powinien być wykonany. Należy zacząć oczywiście od zaczynu.W ciepłym (ale nie wrzącym) mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki szczyptę cukru oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować i wyraźnie podniosły się w naczyniu. Banany dokładnie rozgniatamy widelcem, a czipsy kruszymy na niewielkie kawałki.

Następnie do zaczynu stopniowo dodajemy mąkę, jogurt, miód oraz cynamon, a na samym końcu także banany pod dwiema postaciami. Dokładnie wyrabiamy, a następnie odstawiamy je do wyrośnięcia przykryte wilgotną szmatką na około pół godziny. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką lub dodajemy trochę mleka. Ważne, aby udało nam się uzyskać dosyć zwarte i sprężyste ciasto. Przed wyłożeniem do foremki warto oprószyć ją mąką, tak aby chlebek nam nie przywarł do niej.

Pieczemy ok. 30 minut (lub do “suchego patyczka”) w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika możemy oprószyć go cynamonowym cukrem pudrem. Chlebek pyszny jest sam, ale też sprawdza się idealnie jako podstawa np. kanapki z dżemem malinowym. Zwłaszcza gdy jest jeszcze ciepły.



KOMENTARZE