Chleb z aromatem bananowym
Potrzebujemy:
- ok. 15-20 dag drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 2 dojrzałe banany
- 100 g czipsów bananowych
- mały jogurt naturalny
- 200 ml ciepłego mleka
- 3-4 łyżeczki miodu
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Oszczędzę Wam opowiadania o nieudanej przygodzie z placuszkami i przejdę do tego jak taki drożdżowy chlebek powinien być wykonany. Należy zacząć oczywiście od zaczynu.W ciepłym (ale nie wrzącym) mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki szczyptę cukru oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować i wyraźnie podniosły się w naczyniu. Banany dokładnie rozgniatamy widelcem, a czipsy kruszymy na niewielkie kawałki.
Następnie do zaczynu stopniowo dodajemy mąkę, jogurt, miód oraz cynamon, a na samym końcu także banany pod dwiema postaciami. Dokładnie wyrabiamy, a następnie odstawiamy je do wyrośnięcia przykryte wilgotną szmatką na około pół godziny. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką lub dodajemy trochę mleka. Ważne, aby udało nam się uzyskać dosyć zwarte i sprężyste ciasto. Przed wyłożeniem do foremki warto oprószyć ją mąką, tak aby chlebek nam nie przywarł do niej.
Pieczemy ok. 30 minut (lub do „suchego patyczka”) w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika możemy oprószyć go cynamonowym cukrem pudrem. Chlebek pyszny jest sam, ale też sprawdza się idealnie jako podstawa np. kanapki z dżemem malinowym. Zwłaszcza gdy jest jeszcze ciepły.