Churros z sosem czekoladowym

Churros to taki deser, w którym zakochacie się od pierwszego spróbowania i już zawsze będziecie szukać okazji by go przygotować. Churros pochodzą z Hiszpanii (znane są też oczywiście w Ameryce Południowej), gdzie tę wariację na temat parzonego ciasta bardzo często podaje się na śniadanie. Moim zdaniem świetnie sprawdzają się o każdej porze dnia. Ta jedna z najpopularniejszych przekąsek podawana najczęściej jest jedynie oprószona cukrem lub z sosem czekoladowym. I właśnie ten drugi wariant zaprezentuję wam dziś.
Przepis na churros z sosem czekoladowym
Składniki na churros z sosem czekoladowym:
- 250 mililitrów wody
- Trzy łyżki masła
- Około 200-220 gramów mąki pszennej
- Dwa jajka
- Dwie łyżeczki cukru
- Duża szczypta soli
Dodatki:
- Drobny cukier cynamonowy
- Sos czekoladowy.
Jak zrobić churros z sosem czekoladowym?
Aby dobrze rozpocząć, zaczynamy od zagotowania wody i rozpuszczenia w niej masła, soli i cukru. Gdy woda będzie wrzała zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy do niego mąkę i energicznie mieszamy, aż uzyskamy zwarte i gładkie ciasto, które bardzo łatwo odchodzi od ścianek naczynia.
Następnie przyda nam się mikser (chociaż ja poradziłam sobie bez niego przy użyciu siły i determinacji). Do masy należy wbić po kolei jajka i wszystko dokładnie wymieszać, aby powstała gładka masa.
Ostatnim etapem jest smażenie churros. Chcąc nie chcąc musi odbywać się ono na głębokim oleju, a najlepiej w naczyniu o jak największej średnicy, gdyż wtedy nasze churros nie będą się zwijać. Następnie masę przekładamy do rękawa cukierniczego i przy użyciu gwiazdkowej końcówki wyciskamy ok. 20 centymetrowe paski na gorący olej. Smażymy aż będą rumiane, a papierowymi ręcznikami pozbywamy się nadmiaru tłuszczu.
Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe, obtoczone w drobnym cukrze lub maczane w sosie czekoladowym albo karmelowym.
Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:
Pączki serowe Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem Pączki wiedeńskie Rachatłukum, lokum, turkish delight Tarta z musem czekoladowym Faworki tradycyjne
Zobacz ostatnie przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki