Serek kanapkowy z pomidorami
Jeżeli do tej pory myślałeś, że przygotowanie domowego serka nie jest łatwą sprawą, pora udowodnić sobie, że było się w błędzie. Ten bajecznie prosty serek kanapkowy z pomidorami za każdym razem zachwyca mnie swoim smakiem. Lepiej od razu zróbcie większą porcję, bo gwarantuję, że będzie towarzyszyć wam przy niejednym śniadaniu. Doskonale rozsmarowuje się na pieczywie, a do tego jest bardzo podatny na różnego rodzaju modyfikacje, dzięki czemu z pewnością nie grozi wam nuda.
Jaki jogurt najlepiej nadaje się na serek kanapkowy?
W przypadku tego przepisu dobrej jakości jogurt naturalny to podstawa. Powinien być gęsty i kremowy najlepiej grecki lub przynajmniej typu greckiego. Możesz też zastąpić lub zmieszać go w różnych proporcjach np. z jogurtem kozim lub owczym, co nada ciekawego smaku finalnemu serkowi. Najważniejsze jest to, aby taki jogurt ci smakował, bo bez dobrego produktu bazowego niewiele da się wskórać później.
Jak długo robi się serek kanapkowy z pomidorami?
Nie jest to przepis za którego wykonanie można zabrać się na ostatnią chwilę. Jeśli robisz serek kanapkowy z pomidorami, musisz pomyśleć o nim nieco wcześniej niż 5 minut przed śniadaniem. Samej roboty z serkiem nie ma zbyt wiele, ale później należy uzbroić się w cierpliwość i w miarę regularnie sprawdzać czy trzeba go odcisnąć i czy ma już odpowiednią gęstość. Im dłużej serek będzie leżakować i im więcej serwatki z niego odcieknie, tym bardziej zwarty się stanie. Jeśli wolisz kremowy serek, możesz nieco skrócić czas przygotowań, jednak ja zwykle rezerwuję sobie na to około 2-3 dni.
Jak długo można przechowywać serek kanapkowy z pomidorami?
Podobnie jak wiele innych produktów nabiałowych, także serek z poniższego przepisu nie ma jakiejś szczególnie długiej daty ważności. Dobrze jest zjeść go w miarę szybko, czyli w przeciągu maksymalnie kilku dni od przygotowania. Jeśli tylko zauważysz że zmienił smak, zapach lub wygląd, bezpieczniej będzie podarować sobie jego jedzenie.
Aby przedłużyć świeżość serka, pamiętaj aby przechowywać go w odpowiednich warunkach – zamknij go w szczelnym pojemniczku, co zapobiegnie obsychaniu i przejmowaniu zapachu innych produktów w lodówce.
Jakie dodatki można wybrać do serka?
Tak jak już wspominałam, ten przepis jest wyjątkowo podatny na różnego rodzaju modyfikacje. W poniższej wersji postawiłam na mieszankę z suszonymi pomidorami, ale możesz zastąpić ją też czymś, co akurat masz pod ręką. Świetnie sprawdzą się suszone zioła, pieczona papryka, prażona cebula, orzechy lub nawet suszone owoce. Eksperymentuj i koniecznie zostaw w komentarzu informację o swoim ulubionym połączeniu smakowym.
Przepis na serek kanapkowy z pomidorami
Składniki na serek kanapkowy z pomidorami
- 800 g jogurtu naturalnego
- Łyżka soku z cytryny
- Pół łyżeczki soli
- 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 15 g przyprawy suszone pomidory z oliwkami
- Płaska łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
- Gaza lub chusta serowarska
- Gumka
Jak zrobić serek kanapkowy z pomidorami
Jogurty wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, ziołami prowansalskimi i suszonymi pomidorami.
Sitko wyłóż gazą i połóż je nad miską lub garnkiem. Wyłóż jogurty na gazę i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie powinny już nieco ocieknąć, tak że bez większego problemu będziesz móc zawiązać rogi gazy.
Co kilkanaście godzin zawiązuj gazę ciaśniej, odciskając przy okazji odciskając serek. Serwatkę, która zbierze się w misce, możesz wylać. Serek powinien dojrzewać w lodówce przez około 2 dni. Po tym czasie będzie dosyć zwarty.
Serek kanapkowy z pomidorami możesz przechowywać w lodówce przez około 3 dni.