Cytrynowiec – ciasto cytrynowe
Cytrynowiec to doskonałe ciasto na Wielkanoc lub Boże Narodzenie. Zawsze zasmakuje waszym gościom.
W tym cieście znajdziecie wszystko co pyszne, czyli: delikatny biszkopt, orzeźwiającą masę cytrynową oraz herbatniki. Cytrynowiec dobrze sprawdzi się nie tylko w święta. Jest tak pyszny, że z pewnością sami będziecie szukać pretekstu, aby go przygotować. Przynajmniej ja tak robię.
Nie zniechęcajcie się długą listą składników i dosyć długim opisem przygotowani. To tylko pozory, a najwięcej czasu zajmie wam przede wszystkim studzenie mas. Tak naprawdę z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet mało doświadczony kucharz. Gwarantuję, że się uda.
Cytrynowiec – przepis na ciasto cytrynowe
Składniki na cytrynowiec – ciasto cytrynowe:
Forma 25×30 cm
Spód biszkoptowy:
- Pięć jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru.
Masa cytrynowa:
- 125 ml soku z cytryny
- 370 ml wody
- Szklanka cukru
- 200 g miękkiego masła
- Dwa budynie śmietankowe
- Dwa żółtka.
Pianka cytrynowa:
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 galaretka cytrynowa.
Dodatkowo:
- Duże opakowanie prostokątnych herbatników
- Wiórki kokosowe
- 100 ml soku pomarańczowego.
Cytrynowiec – jak zrobić ciasto cytrynowe?
Spód biszkoptowy:
Przesiej oba rodzaje mąki przez sitko.
Następnie oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę, a chwilę później powoli zacznij dodawać partiami cukier. Nie przestawaj ubijać, aż piana będzie błyszcząca. Zacznij dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując masę. Gdy całość będzie dokładnie wymieszana, przestań miksować. Teraz dodaj mąkę i wymieszaj delikatnie przy użyciu sylikonowej szpatułki.
Masę na biszkopt przelej do prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia formy i wyrównaj. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, wystudź biszkopt w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ciasto musi całkowicie wystygnąć.
Wystudzony biszkopt nasącz sokiem pomarańczowym.
Masa cytrynowa:
Wlej do garnka sok z cytryny, cukier i 250 ml wody. Zagotuj, a w osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie budynie, żółtka oraz pozostałą wodę. Tak powstałą masę wlej do wcześniej przygotowanego syropu z sokiem z cytryny. Gotuj cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje, odstaw do przestygnięcia.
W międzyczasie utrzyj masło mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie zacznij dodawać nieduże porcje masy budyniowej. Miksuj nieustannie, aż do momentu całkowitego połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę przełóż na biszkopt, wyrównaj i wstaw do lodówki.
Pianka cytrynowa:
Następnie rozpuść galaretkę w szklance gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia (uważaj, aby nie stężała!). Chłodną śmietanę ubij na sztywno, a potem powoli wlej do niej chłodną galaretkę. Dokładnie wymieszaj i przełóż na wcześniej przygotowaną masę budyniową, pozostaw ok. 2 łyżek masy do dekoracji.
Na cieście ułóż obok siebie herbatniki, skrop je delikatnie sokiem pomarańczowym. Na herbatnikach rozsmaruj pozostałe dwie łyżki masy piankowej. Kończąc oprósz hojnie wiórkami kokosowymi, a następnie wstaw do lodówki na noc, aby ciasto dobrze stężało.