Ciasto Grzane Wino – bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia to prawdziwy ideał. Właściwie nie można w nim nic zepsuć, wymaga mało pracy, nie trzeba grzać się przy piekarniku, a z jego przygotowaniem zwykle może poradzić sobie nawet całkowicie raczkujący kucharz.
Ponieważ sezon na grzane wino trwa w najlepsze, postanowiłam przenieść go także do kuchni i przygotować ciasto grzane wino. Wykorzystując przyprawę do grzańca możecie zrobić wyjątkowo aromatyczne i smaczne ciasto.
Jeśli chcecie dodatkowo chcielibyście podkręcić smak ciasta, polejcie górną warstwę galaretką z grzanego wina, którą robiłam w przepisie na trufle z grzańcem (klik). W takiej wersji z pewnością będzie hitem każdej imprezy.
Przepis na ciasto grzane wino – ciasto bez pieczenia
Składniki na ciasto grzane wino – ciasto bez pieczenia
Na formę w rozmiarze ok. 25 cm x 20 cm
Masa:
- 600 ml mleka
- Dwa budynie śmietankowe
- Dwa żółtka
- 200 g masła
- Dwa opakowania przyprawy do grzańca (ok. 40 g każde)
- Dwie łyżki cukru.
Dodatkowo:
- 280 g powideł śliwkowych (1 słoiczek)
- 100 ml grzanego wina
- 300 g herbatników typu Petit Beurre.
Do dekoracji:
- Wiórki kokosowe
- Trufle kokosowe z tego przepisu >> klik <<
Jak zrobić ciasto grzane wino – ciasto bez pieczenia
Przygotowanie masy do ciasta:
Na początku odlej 200 ml mleka do dużego kubka, a resztę przelej do garnka i zacznij podgrzewać. Następnie do odlanego mleka dodaj cukier, budynie w proszku i żółtka. Dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
Kiedy mleko się zagrzeje, zacznij stopniowo wlewać do niego masę budyniowo-jajeczną. Cały czas energicznie ją mieszaj, do momentu aż mocno zgęstnieje, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przy pomocy miksera ubij miękkie masło z dodatkiem przyprawy do grzańca. Następnie zacznij partiami dodawać przestudzony budyń.
Złożenie ciasta:
Wymieszaj powidła z grzańcem.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż pierwszą warstwę herbatników, posmaruj je powidłami z grzańcem, a następnie wyłóż warstwę kremu. Na kremie ułóż kolejną warstwę herbatników. Powtarzaj wszystkie warstwy do momentu skończenia składników – ostatnią warstwą powinny być powidła.
Ciasto włóż na noc do lodówki.
Dekoracja:
Górną warstwę obsyp hojnie wiórkami kokosowymi. Na każdym kawałku ciasta ułóż trufle z grzanym winem przygotowane według tego przepisu >> klik <<. Możesz też udekorować ciasto suszonymi owocami (świetnie sprawdzą się daktyle, śliwki lub morele) albo orzechami.