Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa to klasyka, którą każdy powinien poznać.Ktoś mógłby pomyśleć, że kuchnia francuska to same skomplikowane dania, których przygotowania mogą podjąć się wyłącznie najlepsi szefowie kuchni. No z pewnością nie powinien zabierać się za nie jakiś tam przeciętny śmiertelnik, bo może jedynie nabawić się bólu głowy i zwątpić w swoje umiejętności kulinarne. Jednak to tylko pozory!

Okazuje się bowiem, że ogromna większość francuskiej kuchni to w gruncie rzeczy swojskie dania zaskakujące prostotą. Owszem, ktoś kiedyś doprowadził je do perfekcji, jednak mimo wszystko nie trzeba się ich obawiać.

Doskonałym początkiem waszej przygody z tą kuchnią może być chociażby francuska zupa cebulowa – cudownie aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Obowiązkowo doprawiona tymiankiem oraz białym winem lub cydrem. Tradycyjnie, po przelaniu do żaroodpornych miseczek, zapieka się ją w piekarniku razem z grzanką pokrytą dużą ilością sera. Oczywiście możecie zaserwować ją w ten sposób, jednak z doświadczenia wiem, że zupa cebulowa będzie równie dobrze smakować z grzankami przygotowanymi osobno.

Przepis: francuska zupa cebulowa

  • 900 g cebuli
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml wytrawnego cydru lub białego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Świeży tymianek
  • Sól, pieprz
  • Gruba bagietka
  • 200 g sera gruyere (lub np. cheddar)

Jak zrobić francuską zupę cebulową?

Cebulę pokrój na cienkie półplasterki. W dużym garnku roztop masło oraz oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę. Oprósz ją solą i podsmażaj na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, do momentu aż zmięknie i nabierze karmelowego koloru. Po tym czasie podlej ją cydrem i pozwól alkoholowi lekko odparować. Dodaj bulion, 5 gałązek świeżego tymianku, pieprz, oraz listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut.

W międzyczasie pokrój bagietkę na grube, ukośne kromki. Podsmaż je na maśle do momentu aż będą rumiane z obu stron. Posyp je obficie startym serem i poczekaj aż się rozpuści. Świeżo przygotowane bagietki podawaj z zupą cebulową i świeżym tymiankiem. Jeśli lubisz zupy kremy, zupę możesz przed podaniem zmiksować.



KOMENTARZE