Czekoladowe łyżeczki
A Wy czym ugościcie Świętego Mikołaja? U nas mrozi się kolejna partia czekoladowych łyżeczek.
Czym właściwie są czekoladowe łyżeczki? To bardzo sprytna i prosta forma deseru, dzięki której możemy w bardzo łatwy sposób przygotować gorącą czekoladę. Do stworzonych łyżeczek wystarczy bowiem dolać gorącego mleka.
O tym, jak stworzyć same łyżeczki, możecie przeczytać poniżej. Pamiętajcie też, że słowo „łyżeczki” to bardzo umowna sprawa. Często spotkacie czekoladowe łakocie w formie łyżki, ale równie popularne są inne kształty. Z resztą w tym przypadku ogranicza was jedynie wasza kreatywność.
Czekoladowe łyżeczki sprawdzą się idealnie jako drobny podarunek oraz ciekawa przekąska na świąteczne spotkania rodzinne i kameralne imprezy w domu. Z resztą, łyżeczki czekoladowe, mimo iż kojarzone głównie ze świętami, nie muszą pojawiać się w naszym domu tylko z okazji świąt. To słodkość, która sprawdzi się bez względu na porę roku i miesiąc.
Przepis na czekoladowe łyżeczki
Składniki na czekoladowe łyżeczki:
- Około 250 gramów czekolady mlecznej.
I w zależności od naszego gustu:
- Chilli
- Pokruszone orzechy (wasze ulubione)
- Kandyzowane owoce
- Skórkę startą z cytryny lub pomarańczy
- Cynamon
- Imbir
- Ekstrakt miętowy
- Kolorowe posypki i wiele innych rzeczy, które chcecie dodać do czekolady.
Jak zrobić czekoladowe łyżeczki?
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Już na tym etapie możemy dodać do niej dodatki, chyba że chcemy przygotować każdą łyżeczkę w innym smaku, wtedy musimy wstrzymać się jeszcze chwilkę.
Foremkę do kostek lodu mrozimy przez kilka chwil, a następnie rozlewamy do niej czekoladę. Wcześniej do każdej przegródki możemy dodać ulubione dodatki. Do każdej kostki wkładamy drewnianą łyżeczkę lub patyczek i odstawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu.
Takie łyżeczki, świetnie sprawdzają się jako drobne słodkie upominki, które po włożeniu do gorącego mleka stworzą nam pyszną czekoladę na gorąco.