Czekoladowe łyżeczki

Czekoladowe łyżeczki

A Wy czym ugościcie Świętego Mikołaja? U nas mrozi się kolejna partia czekoladowych łyżeczek.

Czym właściwie są czekoladowe łyżeczki? To bardzo sprytna i prosta forma deseru, dzięki której możemy w bardzo łatwy sposób przygotować gorącą czekoladę. Do stworzonych łyżeczek wystarczy bowiem dolać gorącego mleka.

O tym, jak stworzyć same łyżeczki, możecie przeczytać poniżej. Pamiętajcie też, że słowo „łyżeczki” to bardzo umowna sprawa. Często spotkacie czekoladowe łakocie w formie łyżki, ale równie popularne są inne kształty. Z resztą w tym przypadku ogranicza was jedynie wasza kreatywność.

Czekoladowe łyżeczki sprawdzą się idealnie jako drobny podarunek oraz ciekawa przekąska na świąteczne spotkania rodzinne i kameralne imprezy w domu. Z resztą, łyżeczki czekoladowe, mimo iż kojarzone głównie ze świętami, nie muszą pojawiać się w naszym domu tylko z okazji świąt. To słodkość, która sprawdzi się bez względu na porę roku i miesiąc.

Przepis na czekoladowe łyżeczki

Składniki na czekoladowe łyżeczki:

  • Około 250 gramów czekolady mlecznej.

I w zależności od naszego gustu:

  • Chilli
  • Pokruszone orzechy (wasze ulubione)
  • Kandyzowane owoce
  • Skórkę startą z cytryny lub pomarańczy
  • Cynamon
  • Imbir
  • Ekstrakt miętowy
  • Kolorowe posypki i wiele innych rzeczy, które chcecie dodać do czekolady.

Jak zrobić czekoladowe łyżeczki?

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Już na tym etapie możemy dodać do niej dodatki, chyba że chcemy przygotować każdą łyżeczkę w innym smaku, wtedy musimy wstrzymać się jeszcze chwilkę.

Foremkę do kostek lodu mrozimy przez kilka chwil, a następnie rozlewamy do niej czekoladę. Wcześniej do każdej przegródki możemy dodać ulubione dodatki. Do każdej kostki wkładamy drewnianą łyżeczkę lub patyczek i odstawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu.

Takie łyżeczki, świetnie sprawdzają się jako drobne słodkie upominki, które po włożeniu do gorącego mleka stworzą nam pyszną czekoladę na gorąco.

Zobacz inne świąteczne przepisy:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE