Lukier do pierników

Lukier do pierników

Mało jest przepisów tak prosty i uniwersalnych, jak lukier do ciast. Potrzebujecie dosłownie dwóch produktów, które praktycznie zawsze znajdziemy w każdej kuchni. I tak oto z paru składników jesteście w stanie wyczarować składnik całej masy deserów.

Lukier do pierników szczególnie przydaje się w święta Bożego Narodzenia, ale tak naprawdę po ten przepis możecie sięgać przez cały rok. Idealnie nadaje się do dekorowania ciast i ciasteczek, a jeśli przygotujecie go w nieco rzadszej wersji, możecie również użyć go do dekorowania pączków.

Dekorowanie przy pomocy lukru to świetna zabawa i bez obaw możecie powierzyć to zadanie dzieciom. Tworzenie skomplikowanych wzorków wymaga nieco wprawy, ale prostsze ozdoby nie sprawią problemu nawet początkującym.

Lukier na ciastka możesz wyciskać z woreczka cukierniczego, papierowego rożka lub strzykawki. Z resztą tak naprawdę każda metoda się sprawdzi. Najważniejsze, aby efekt końcowy był dla ciebie zadowalający.

Przepis na lukier do pierników

Składniki na lukier do pierników

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić lukier do pierników

Cukier przesiej przez sitko do niedużej miseczki. Aby mieć pewność, że nie będzie w nim jakichkolwiek grudek, możesz zrobić to dwukrotnie.

Następnie dodaj do cukru sok z cytryny. Całość zacznij dokładnie ucierać przy pomocy łyżeczki. Dokładne połączenie składników może zająć kilka chwil, ale warto być cierpliwym. Mieszaj do momentu aż uzyskasz gładką, gęstą pastę.

Pamiętaj, że lukier dosyć szybko zastyga na piernikach (i w misce). Ja lubię dekorować je dosyć gęstym lukrem, ale Ty możesz bez trudu dopasować go do własnych upodobań. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj nieco więcej płynu. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru.

Lukier możesz przygotować także na bazie wody lub innego soku. Jeśli chcesz uzyskać nieco inny smak, możesz dodać do niego różnego rodzaju aromaty lub np. wanilię.

Aby uzyskać kolorowy lukier do pierników, potrzebujesz zaledwie kilku kropel barwników spożywczych. Osobiście polecam te, które powstają z naturalnych składników. W zależności od intensywności koloru, jaki chcesz osiągnąć, możesz zmieniać ilość barwnika. Najlepszym sposobem będzie stopniowe dawkowanie go przy pomocy wykałaczki zanurzonej w barwniku.

Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie:

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE