Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Potrzebujemy:

  • 3 duże pomidory
  • 3 średniej wielkości czerwone papryki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • garść uprażonych płatków migdałów
  • 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek + trochę do skropienia warzyw
  • 5-6 świeżych listków bazylii
  • pół łyżeczki listków świeżego oregano
  • 2 kromki ciemnego, razowego pieczywa
  • sól, pieprz

Pomidory i papryki dokładnie myjemy, następnie umieszczamy je wraz z czosnkiem (nieobranym) w naczyniu żaroodpornym. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 (termooboieg 160) stopni i pieczemy ok. 20 – 30 minut, do momentu aż papryka i pomidory będą zupełnie miękkie. Obracajcie je w trakcie pieczenia, aby podpiekły się równomiernie. Nie musicie się przejmować tym, że miejscami skórka się przypali – zawsze możemy ją zdjąć.

Po wyjęciu z piekarnika dokładnie przykryjcie naczynie i odstawcie, aby warzywa przestygły, w tym czasie puszczą również sporo soku – broń Boże, go nie wylewajcie! Po tym czasie skórka z warzyw powinna bez większych problemów dać się usunąć. Nie musicie być przesadnie dokładni, ponieważ wszystko i tak będziemy miksować.

W międzyczasie możemy przygotować pyszną oliwę ziołową, która wspaniale uzupełni naszą zupę. Wystarczy, że bazylię i listki oregano zmiksujemy lekko z oliwą (w zależności od wielkości listków możecie użyć więcej oliwy, całość powinna być dosyć lejąca, nie chcemy uzyskać pesto).

Skarmelizowany czosnek wystarczy wycisnąć z łupinek. Paprykę i pomidory kroimy na średniej wielkości kawałki. Dodajemy je razem z czosnkiem i sokiem z warzyw do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy do wywaru pokruszone kromki chleba, aby zagęścił nam zupę. Po tym jak chleb zmięknie całość dokładnie blendujemy, aż uzyskamy konsystencję kremu. Dla pewności zupę możemy jeszcze przetrzeć przez drobne sitko.

Zupę podajemy gorącą, posypaną migdałami i skropioną ziołową oliwą.



KOMENTARZE