Roladki lasagne ze szpinakiem

Roladki lasagne ze szpinakiem

Ciekawy, smaczny i łatwy w przygotowaniu obiad bez mięsa? Przepis na roladki lasagne ze szpinakiem z pewnością przypadnie ci do gustu i na stałe wpisze się do twojego kulinarnego repertuaru. Oto idealny dowód na to, że kilka niedrogich i prostych składników można bardzo łatwo zamienić w coś naprawdę pysznego.

Czy roladki lasagne ze szpinakiem można przygotować z wyprzedzeniem?

Ten przepis idealnie sprawdzi się dla każdego, kto w porze obiadowej jest zabiegany i nie ma czasu na pełnowymiarowe gotowanie. Te pyszne roladki można przechowywać w lodówce dłuższą chwilę, a dzięki warstwie sosu na wierzchu makaron nie obeschnie. Przygotuj je wieczorem, a przed obiadem po prostu włóż je do piekarnika, aby się zapiekły.

Jaki rodzaj szpinaku użyć w tym przepisie?

Do farszu w roladkach najlepiej nada się rozdrobniony, mrożony szpinak, który jest dostępny w niemal każdym sklepie spożywczym, a dodatkowo bardzo łatwo i równomiernie rozprowadzi się w serze. Oczywiście możesz sięgnąć po świeży szpinak lub ten mrożony w liściach, jednak pamiętaj, że może sprawić ci on nieco więcej problemów w trakcie przygotowań.

Który makaron nada się najlepiej?

Co oczywiste, do przygotowania tego dania będziesz potrzebować makaronu lasagne, jednak jak wiadomo w sklepach znajdziecie go w przynajmniej kilku rodzajach. Świetnym wariantem będzie ten świeży, który pozwoli ci zaoszczędzić nieco czasu na gotowanie makaronu. Oczywiście, bardzo dobrze sprawdzi się także ten suszony.

Najwygodniej będzie zwijać ci długie, kilkudziesięciocentymetrowe płaty lasagne, jednak nie są one dostępne w każdym sklepie. Te mniejsze, też bardzo dobrze się nadadzą, jednak z jego użyciem roladki będą nieco mniejsze.

Czy roladki lasagne ze szpinakiem można mrozić?

Jeśli robisz mniejszą porcję, zrobienie tych roladek nie powinno zająć ci wiele czasu. Wiem jednak, że dla wielu osób formowanie ich może być nieco męczące, zwłaszcza jeśli robimy posiłek na kilka dni lub dla większej grupy osób. Właśnie dlatego mam dla ciebie doskonałą wiadomość: roladki lasagne ze szpinakiem świetnie znoszą mrożenie.

W tym wypadku możesz zamrozić je już po upieczeniu (oczywiście po wcześniejszym wystudzeniu). Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie roladek jako domowej mrożonki podobnej do tych, jakie możesz znaleźć w sklepach. Możesz ułożyć i zamrozić je w jednorazowym naczyniu do zapiekania, które w dogodnym, dla ciebie momencie po prostu wrzucisz do piekarnika, po to aby po kilkudziesięciu minutach cieszyć się pysznym obiadem.

roladki lasagne ze szpinakiem
roladki lasagne ze szpinakiem

Przepis na roladki lasagne ze szpinakiem

Składniki na roladki lasagne ze szpinakiem

  • 10 listków makaronu lasagne
  • porcja sosu pomidorowego z tego przepisu -klik-
  • 200 g riccotty
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • mała cebula
  • sok z połówki cytryny
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól, pieprz
  • 100 g twardej mozzarelli
  • garść liści bazylii

Jak zrobić roladki lasagne ze szpinakiem

Rozpocznij od przygotowania farszu. Cebulę pokrój bardzo drobno, a następnie podsmaż ją na rozgrzanej oliwie, tak aby stała się szklista i miękka. Dodaj do niej rozdrobniony, rozmrożony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj około minuty, następnie dodaj riccottę, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj na jeszcze ciepłej patelni, zdjętej już z ognia. Dopraw całość solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.

W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy z tego przepisu. Obgotuj też lekko płaty lasagne, tak aby były na tyle miękkie, aby można było je łatwo zawinąć w rulon.

Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Przygotuj naczynie żaroodporne i na jego dno wyłóż 3/4 sosu pomidorowego. Rozsmaruj go równomiernie.

Następnie przygotuj właściwe roladki lasagne ze szpinakiem. Na blacie rozłóż płaty makaronu. Na każdym z nich rozsmaruj porcję nadzienia szpinakowego i posyp serem. Każdy płat zwiń w rulon i ułóż na sosie w naczyniu żaroodpornym.

Na wierzchu roladek rozsmaruj pozostały sos oraz oprósz całość dodatkową porcją sera. Na wierzchu ułóż listki bazylii. Roladki lasagne ze szpinakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Podawaj na ciepło.

Zobacz też inne przepisy na obiad z makaronem:

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE