Kopytka z sosem kurkowym

Kopytka z sosem kurkowym

Kopytka z sosem kurkowym to doskonały sposób na sycący obiad dla całej rodziny.

Idealny obiad na jesień? Kopytka z sosem kurkowym sprawdzą się doskonale. Jeśli tylko znajdziesz kurki, koniecznie zabierz je ze sobą do domu, aby przygotować z nich kilka pysznych dań.

Tak przygotowane kopytka wręcz perfekcyjnie sprawdzą się w chłodniejsze popołudnia, kiedy zaczynamy tęsknić za latem i promieniami słońca. Przygotuj sobie miseczkę, przykryj się kocem i ciesz się spokojnym momentem.

Jak oczyścić kurki?

Odpowiednie wyczyszczenie grzybów jest kluczowe w przypadku wszystkich dań dań, które je zawierają. Jest to szczególnie istotne w przypadku kurek, które mają blaszki. To właśnie w nich może gromadzić się mnóstwo piachu, który następnie będzie nieprzyjemnie chrzęścić w zębach.

Jednym z najpopularniejszych sposobów jest wypłukanie grzybów w ciepłej, osolonej wodzie, a następnie pozostawienie ich w misce, aby wszystkie zanieczyszczenia opały na dno. Czasem taki proces należy powtórzyć, jeśli grzyby są bardzo zanieczyszczone.

Innym sposobem jest zasypanie kurek sporą ilością mąki, tak aby grzyby zostały dokładnie pokryte. Następnie wypłucz je w ciepłej wodzie, zmieniając ją kilka razy do momentu aż będzie całkiem czysta. Piasek i zanieczyszczenia powinny zostać usunięte z kurek razem z mąką.

Z jakim sosem można podać kopytka?

Sos kurkowy to jeden z moich ulubionych dodatków do kopytek, ponieważ ich delikatnie orzechowy smak idealnie dopełnia ich smak. Ale nie jest to jedyny dodatek do kopytek, którego warto spróbować.

Doskonałym pomysłem będzie wykorzystanie jakiegokolwiek innego sosu grzybowego. Dobrze sprawdzi się również pesto, sos paprykowy lub sos marinara. Jeśli wolisz mięsne dodatki, z pewnością zasmakuje ci gulasz cebulowy lub szarpana wieprzowina.

Jak długo można przechowywać kopytka z sosem kurkowym?

To danie wręcz idealnie nadaje się dla wszystkich zabieganych osób, ponieważ właściwie każdy element można przygotować z wyprzedzeniem. Podsmażone kopytka świetnie smakują na drugi, a nawet na trzeci dzień po przygotowaniu. Ważnym jest tylko, aby przechowywać je w szczelnym pojemniku w lodówce, aby nie obsychały. Możesz też zrobić ich więcej i zamrozić je, aby zawsze porcja czekała na ciebie w lodówce.

Niestety, sosu śmietanowego lepiej nie mrozić, ponieważ może się rozwarstwić. Jednak wytrzyma w słoiczku w lodówce przez mniej więcej 2-3 dni. Co więcej, zrobienie sosu kurkowego z tego przepisu zajmuje niewiele czasu, dlatego można zrobić go dosłownie w czasie, gdy kopytka się podsmażają.

kopytka z sosem kurkowym
Kopytka z sosem kurkowym

Przepis na kopytka z sosem kurkowym

Składniki na kopytka z sosem kurkowym

  • 750 g  ziemniaków
  • 150 g mąki
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli
  • masło lub olej do podsmażenia kopytek

Sos kurkowy:

  • 400 g oczyszczonych kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki masła

Jak zrobić kopytka z sosem kurkowym

Przygotowania rozpocznij od zrobienia kopytek. Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, rozłóż na desce równą warstwą i poczekaj aż przestygną.

Do chłodnych ziemniaków wbij jajko, posól oraz obsyp je przesianą przez sitko mąką. Całość szybko zagnieć do momentu uzyskania jednolitej, zwartej masy. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej mąki, jednak uważaj, aby nie przesadzić, ponieważ kopytka będą twarde.

Ciasto podziel na 6 części i każdą z nich uformuj w długi wałek o średnicy około 2 cm. Następnie przy pomocy noża potnij je pod kątem na mniejsze kawałki, formując kopytka.

Gotowe kopytka wrzucaj na wrzątek i gotuj około 3-4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Pamiętaj, aby gotować je partiami, gdyż w przeciwnym razie skleją się ze sobą. Odłóż je na talerz, aby nieco przeschły, a przed podaniem podsmaż je na niedużej ilości masła, tak aby z obu stron nabrały złocistego koloru.

W międzyczasie przygotuj sos kurkowy. Cebulę posiekaj bardzo drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kurki pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło, dodając do niego niedużą ilość oleju, aby się nie spaliło.

Wrzuć na patelnię cebulę i podsmażaj ją przez kilka minut, aby zmiękła i delikatnie się zarumieniła. Dodaj do niej czosnek i grzyby, a następnie podsmażaj całość przez około 4-5 minut. Na samym końcu dodaj na patelnię śmietanę i zdejmij z ognia po około minucie. Dopraw sos solą, świeżo mielonym pieprzem i sporą ilością drobno posiekanej natki pietruszki.

Sos kurkowy podawaj na ciepło z podsmażonymi kopytkami.

Zobacz też inne przepisy z grzybami

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE