Lawendowe ciasto z białą czekoladą

Lawendowe ciasto z białą czekoladą

Wbrew pozorom wcale nie umarłam i ciągle oddycham. Co prawda już niemal tylko bibliotecznym powietrzem, ale jednak. Praca magisterska się pisze, a ja w kuchni bywam tylko po poranną kawę.

Niestety, niewiele zapowiada żeby w najbliższym czasie się to zmieniło, ale postanowiłam walczyć i odkurzyć przynajmniej część przepisów, które nigdy nie zostały opublikowane i czekały na lepsze czasy. One właśnie nadeszły i tym samym nadeszła chwila na nie-wiadomo-czemu-zapomniane ciasto lawendowe!

Potrzebujemy (na blaszkę 22 cm)

  • 300g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki masła
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa
  • 2-3 łyżeczki suszonych lub świeżych kwiatków lawendy

Dodatkowo:

  • tabliczka białej czekolady
  • lawenda do dekoracji

Z samym ciastem nie ma wiele zachodu. Zazwyczaj po prostu wszystkie składniki ucieram ze sobą, aż powstanie gładka masa. Można oczywiście najpierw wymieszać wszystkie suche składniki, następnie utrzeć je z masłem i dodać płyny, ale zajmuje to znacznie więcej czasu, a ja przygotowuję przecież wersję ekspresową.

Ciasto pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu polewamy je rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy pozostałą lawendą.



KOMENTARZE