Mus czekoladowy z trzech składników

Mus czekoladowy z trzech składników

Przepis: mus czekoladowy z 3 składników

Składniki:

  •  300 g dobrej jakości czekolady
  • 3 żółtka
  • 300 ml słodkiej śmietanki

  Do dekoracji:

  • Świeże maliny
  • Łyżka kakao

Jak zrobić mus czekoladowy?

Czekoladę umieść w metalowej miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą. Uważaj, żeby woda nie dotykała miski. Poczekaj aż czekolada całkowicie się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie żółtka ubij do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Wlej do niej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj dokładnie.

W osobnej misce ubij śmietanę, tak aby zgęstniała. Następnie stopniowo, po łyżce dodawaj śmietanę do masy jajeczno-czekoladowej. Bardzo delikatnie mieszaj, tak aby nie utracić jej puszystości. Przełóż mus do szklanek, a następnie schładzaj przez ok. godzinę. Przed podaniem posyp całość kakao oraz przyozdób malinami.



KOMENTARZE