Mus czekoladowy z trzech składników
Przepis: mus czekoladowy z 3 składników
Składniki:
- 300 g dobrej jakości czekolady
- 3 żółtka
- 300 ml słodkiej śmietanki
Do dekoracji:
- Świeże maliny
- Łyżka kakao
Jak zrobić mus czekoladowy?
Czekoladę umieść w metalowej miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą. Uważaj, żeby woda nie dotykała miski. Poczekaj aż czekolada całkowicie się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie żółtka ubij do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Wlej do niej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj dokładnie.
W osobnej misce ubij śmietanę, tak aby zgęstniała. Następnie stopniowo, po łyżce dodawaj śmietanę do masy jajeczno-czekoladowej. Bardzo delikatnie mieszaj, tak aby nie utracić jej puszystości. Przełóż mus do szklanek, a następnie schładzaj przez ok. godzinę. Przed podaniem posyp całość kakao oraz przyozdób malinami.
KOMENTARZE