Lemon curd

Lemon curd

Przez wiele lat kupowałam lemon curd, aż w końcu zdecydowałam się przygotować go samodzielnie. Nie tylko jest to banalnie prostsze i tańsze, ale i efekt końcowy jest smaczniejszy. Koniecznie spróbujcie zrobić ten krem cytrynowy, bo jest niezastąpionym dodatkiem do przeróżnych deserów. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom cytrusów i orzeźwiających słodkości. Ale ostrzegam – raz spróbujecie i możecie przepaść.

Czym jest curd?

Jeśli nigdy nie próbowałeś curd, musisz wiedzieć że to wyjątkowo aksamitny, słodki i intensywnie cytrynowy krem, przypominający nieco budyń lub kisiel. Z resztą przygotowuje się go również bardzo podobnie. Ważnym jest, aby w czasie gotowania krem się nie przypalił ani nie powstały w nim grudki, bo to zniszczy cały efekt.

Jak wykorzystać krem cytrynowy?

Ten pyszny krem cytrynowy, to podstawa wielu klasycznych wypieków. Możesz przełożyć nim ciasta lub nadziać nim ciastka. Koniecznie przetestuj ten przepis na ciasteczka z lemon curd – są obłędnie smaczne! Doskonale sprawdza się również w różnego rodzaju warstwowych deserach serwowanych w pucharkach.

Jak przechowywać lemon curd?

Po przygotowaniu kremu cytrynowego możesz od razu zużyć go do przygotowania deserów. Jeśli jednak zrobisz go więcej, przelej cytrynowy curd do słoiczka, dokładnie go zakręć i przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.

Czy cytrynowy curd można mrozić?

Aby przechowywać krem cytrynowy dłużej, należy go zamrozić. W takiej sytuacji wytrzyma koło 3-4 miesięcy. Nie wymaga to szczególnej filozofii, bo wystarczy przełożyć go do pojemnika i wrzucić do zamrażalnika. Aby ułatwić sobie późniejsze wykorzystanie lemon curd, możesz podzielić go na mniejsze porcje, po które sięgniesz gdy będą potrzebne.

lemon curd
Lemon curd

Przepis na lemon curd

Składniki na lemon curd

  • 3 cytryny
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 100 g cukru

Jak zrobić lemon curd

Wyciśnij sok z cytryn oraz zetrzyj z nich skórkę na tarce o małych oczkach. 

Sok i skórkę wymieszaj z jajkami i cukrem przy pomocy trzepaczki, tak aby utworzyły jednolitą masę. Całość przelej do metalowej miski, a następnie dodaj do nich miękkie masło pokrojone w mniejsze kawałki. 

W niedużym garnku doprowadź do wrzenia wodę. Postaw na garnku metalową miskę, zwróć jednak uwagę, aby woda nie powinna dotykać jej dna. Zacznij gotować masę cytrynowo-jajeczną cały czas energicznie mieszając ją przy pomocy trzepaczki.

Po około 10-15 minutach ubijania krem powinien zgęstnieć i mieć konsystencję budyniu. Raczej nie powinno w nim być grudek – gdyby się pojawiły, możesz przetrzeć krem przez sitko. 

Gotowy curd przełóż do zakręcanego słoiczka i przechowuj w lodówce.

Zobacz też inne przepisy na przetwory

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE