Ciasto cappuccino bez pieczenia

Ciasto cappuccino bez pieczenia

Mam dziś dla was przepis na ciasto cappuccino, które należy do legendarnej kategorii „dobre, takie nie za słodkie”. To taki deserowy jednorożec – wielu słyszało, ale mało kto tak naprawdę widział. W końcu przygotowując różnego rodzaju ciasta aż prosi się o to, aby szczodrze sypnąć cukru, czekolady i innych słodkości. W efekcie może powstać nam trudny do przełknięcia ulepek.

Tymczasem ciasto, które mam dziś dla was znajduje się na zupełnie przeciwnym biegunie. Cukru w nim niewiele, a smak został idealnie zbalansowany za sprawą kakao oraz kawy. No właśnie – ten ostatni składnik odgrywa tutaj niebagatelną rolę – nadaje ciastu niepowtarzalny, głęboki aromat oraz smak. Właśnie z tego względu warto zadbać o to, aby do jego zrobienia sięgnąć po naprawdę dobrej jakości kawę.

Gdzie kupić dobrą kawę?

Jeszcze kilka lat temu kawosze byli skazani na mieszkanki oferowane przez największe sieci spożywcze. Niestety, często jednak nie zachwycały smakiem, a ich jakość bywała wątpliwa. Obecnie jednak sprawa jest dużo prostsza.

Znalezienie miejsc oferujących szeroki wybór kaw z najróżniejszych zakątków świata, nie stanowi najmniejszego problemu. Jednym z nich jest sklep Przyjaciele Kawy, w którym coś dla siebie odnajdzie nawet najbardziej wymagający fan kawy, nieustannie poszukujący nowych i nieoczywistych smaków. Kilka minut, parę kliknięć i paczka z ziarnami jakich potrzebujesz będzie zmierzać do twojego domu.

Ziarnista czy mielona – jaką kawę wybrać?

Z doświadczenia wiem, że każdy miłośnik kawy ma swoje preferencje co do tego w jakiej postaci powinien kupować kawę. Wiele osób zwraca uwagę na to, że kawa ziarnista pozwala na uzyskanie bardziej aromatycznego naparu o głębszym smaku. Jest też łatwiejsza w przechowywaniu i dłużej zachowuje świeżość. Niestety, jest również droższa i wymaga zaopatrzenia się w dobrej jakości młynek, który pozwoli ją odpowiednio przygotować przed zaparzeniem. Problem ten nie występuje w przypadku kawy mielonej, która jest również idealnym rozwiązaniem dla osób niecierpliwych i zabieganych lub po prostu tych, które nie posiadają młynka.

Jaka kawa najlepiej nada się do ciasta cappuccino?

Jak już wspominałam wcześniej, w przypadku ciasta cappuccino kawa odgrywa kluczowe znaczenie. Wykorzystany przez ciebie napar powinien być mocny i naprawdę intensywny, aby masa miała odpowiedni aromat.

W tym wypadku najlepiej sprawdzi się kawa mielona zaparzona w bardzo klasyczny sposób, czyli po prostu zalana wrzątkiem. Aby przygotować odpowiednio mocny napar 4 czubate łyżeczki kawy zalałam 350 mililitrami wody i odczekałam kilka minut, aż fusy opadną na dno. Swoją drogą dobrze jest dodać do masy kawowej także nieco fusów – poprawią smak i konsystencję kremu kawowego, ale nie będą przeszkadzać w jedzeniu ciasta.

Proste ciasto na Dzień Matki

Zbliżający się wielkimi krokami Dzień Matki, to fantastyczna okazja do przetestowania poniższego przepisu. To pewniak, który udaje się za każdym razem i to nawet tym osobom, które na co dzień nie przygotowują ciast. O tym, że jest pyszne chyba nie muszę wspominać? Gwarantuję wam, że nie znajdziecie lepszego podarunku niż długa rozmowa z mamą przy dobrej kawie i samodzielnie przygotowanym cieście. Inni członkowie rodziny z pewnością też chętnie się przyłączą.

Warto również pamiętać, że kawa może stać się doskonałym prezentem dla mamy z okazji jej święta. Skompletuj zestaw, który najbardziej trafi w jej gust, a potem zabierzcie się za wspólne przygotowanie ciasta.

W jaki sposób i jak długo przechowywać ciasto cappuccino?

Ciasto cappuccino to jeden z tych deserów, który naprawdę długo zachowuje świeżość jeśli tylko przechowujemy go w odpowiednich warunkach. Ze względu na zawartość śmietany, wysokie temperatury nie sprzyjają ciastu i najlepszym wyborem będzie przechowywanie go w lodówce.

Warto również pamiętać że może ono dosyć łatwo obsychać. Aby na brzegach nie tworzyła się twarda skórka, warto zabezpieczyć ciasto przy pomocy folii spożywczej lub w szczelnie zamykanym pojemniku.

ciasto cappuccino bez pieczenia
Ciasto cappuccino bez pieczenia

Przepis na ciasto cappuccino bez pieczenia

Składniki na ciasto cappuccino bez pieczenia

Na blaszkę o wymiarze 31×25 cm

Krem straciatella:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny

Krem kawowy:

  • 350 ml bardzo mocnej, zaparzonej kawy
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • ok. 15 herbatników
  • ok. 16-18 podłużnych biszkoptów
  • 2-3 łyżki kakao
  • 250 ml zaparzonej kawy
  • 50 ml wódki lub likieru kawowego

Jak zrobić ciasto cappuccino bez pieczenia

Rozpocznij od rozłożenia na dnie blaszki warstwy herbatników, układając je dosyć ciasno jeden obok drugiego.

Przygotuj masę kawową. Śmietanę ubij na sztywno. Gdy będzie gęsta i puszysta, dodaj do niej serek mascarpone oraz cukier i ponownie zmiksuj masę, aby była jednolita.

Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody i odstaw na kilka chwil, aby spęczniała. Następnie rozpuść ją gorącej kawie, mieszając energicznie. Kawę z żelatyną dodaj do masy śmietanowej, przelewając ją przez sitko, aby mieć pewność, że nie pozostały w niej grudki. Dokładnie wymieszaj i wylej na przygotowane wcześniej herbatniki. Odstaw do lodówki na około 30 minut, aby masa zaczęła tężeć.

Wymieszaj 250 ml kawy z likierem lub wódką. W tak przygotowanym ponczu namaczaj podłużne biszkopty, a następnie ułóż je równą warstwą na masie kawowej.

W międzyczasie przygotuj krem straciatella. Czekoladę posiekaj bardzo drobno – możesz pomóc sobie obieraczką do warzyw lub tarką. Śmietanę ubij na sztywno, a następnie dodaj do niej cukier i wiórki czekoladowe.

Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuść ją w kilku kolejnych łyżkach wrzątku, dodając go na tyle, aby żelatyna się całkowicie rozpuściła (ok. 5-6 łyżek). Rozpuszczoną żelatynę wlej przez sitko to ubitej śmietany.

Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wyłóż na namoczone w kawie biszkopty. Wyrównaj górną warstwę i odstaw je do lodówki na całą noc. Przed podaniem, oprósz wierzch ciasta cappuccino sporą ilością kakao. Ciasto najlepiej smakuje z filiżanką dobrej kawy.

Zobacz też inne przepisy na ciasta bez pieczenia

Zobacz też nowe przepisy

Wpis powstał przy współpracy z marką Przyjaciele Kawy


KOMENTARZE