Świąteczna nalewka z pomarańczy

Bożonarodzeniowe biesiadowanie z pewnością umili wam świąteczna nalewka – pachnąca pomarańczami i wszystkim, co o tej porze roku najlepsze.
Święta coraz bliżej i pewnie większość z Was zaczyna już powoli zaprzątać sobie myśli kolacją wigilijną, pierniczkami, karpiami itd. Ale czy zadbaliście o ty, aby na waszym stole pojawiła się aromatyczna, świąteczna nalewka? Gwarantuję, że gdy ją zrobicie, na stałe wpiszecie ją w kalendarz świątecznych przygotowań. Na jej zrobienie zarezerwujcie sobie czas około 10 – 14 grudnia.
Warto ją przygotować i to nie tylko na Boże Narodzenie. Taka nalewka doskonale Was rozgrzeje w chłodne, zimowe wieczory. Ponadto (w co bardzo chcę wierzyć) rewelacyjnie pobudzi trawienie po świątecznym biesiadowaniu.
Przygotowanie tej nalewki jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Z pewnością jeszcze zdążycie przed świętami.
Do jej zrobienia wykorzystujemy głównie pomarańcze, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej – są soczyste i wyjątkowo słodkie. Dodatkowo, znajdziecie w niej także typowe, bożonarodzeniowe przyprawy, takie jak goździki oraz cynamon. Co oczywiste, im nalewka dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje. Jednak do picia nadaje się już po 7-10 dniach od zrobienia.
Świąteczna nalewka z pomarańczy – przepis
Świąteczna nalewka z pomarańczy – składniki:
- Jeden litr spirytusu
- Siedem pomarańczy
- 250 mililitrów miodu
- 250 mililitrów wody
- Trzy laski cynamonu
- Sześć goździków
- 30 gramów świeżego imbiru
Świąteczna nalewka z pomarańczy – jak zrobić?
Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę ze sparzonych wcześniej pomarańczy. Następnie wyciśnij sok ze wszystkich owoców. Dodaj do nich starty imbir oraz wszystkie przyprawy. Całość zalej spirytusem i odstaw w chłodne miejsce na około tydzień.
Po tym czasie przecedź nalewkę. W niedużym garnku zagotuj wodę z miodem, do momentu powstania lekkiego syropu. Dodaj go do alkoholu. Odstaw na kolejne 10 dni, wstrząsając codziennie. Po tym czasie nalewka jest gotowa do degustacji, chociaż możecie ją dalej przechowywać w butelkach zdecydowanie dłużej.
Sprawdź też inne przepisy na Boże Narodzenie:
Ryba po grecku Piernik z marcepanem (piernik żydowski) Wigilijna kapusta z grochem Kulki rybne marynowane Wigilijna kapusta z grzybami Likier czekoladowy