Naleśniki – przepis podstawowy

Naleśniki – przepis podstawowy

Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie pojawił się tutaj podstawowy przepis na naleśniki. Robię je bardzo często i to w różnych kombinacjach. Nadrabiam zaległości i prezentuję wam przepis na cienkie naleśniki, z którego najczęściej korzystam. W pewnym momencie nie powinniście mieć już problemów z przygotowaniem masy na oko.

Pamiętajcie, że naleśniki możecie bez przeszkód mrozić, dlatego warto przygotować ich nieco więcej, a nadmiar trzymać w zamrażarce na czarną godzinę :)

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne na Ceneo

Przepis na naleśniki – cienkie naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 nieduże jajka
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto na naleśniki?

Przesiej mąkę przez sitko, wymieszaj z solą, a następnie dodaj jajka i mleko. Wymieszaj na jednolitą, niezbyt gęstą masę przy pomocy miksera lub trzepaczki.

Rozgrzej patelnię i natłuść ją olejem lub masłem. Wylej niezbyt dużą ilość ciasta naleśnikowego, która pokryje całą patelnię cienką warstwą. Aby rozprowadzić ciasto równomiernie po patelni, wykonuj delikatne, okrężne ruchy. Po około minucie naleśnik powinien się zrumienić. Obróć go na drugą stronę. Powtarzaj do wyczerpania masy.



KOMENTARZE