Leniwe z masłem szałwiowym
Leniwe to chyba mój ulubiony sposób na szybki obiad. Wystarczy niewiele składników i dosłownie kilka chwil. Dacie radę nawet po bardzo męczącym dniu w pracy – w końcu sama nazwa na to wskazuje.
A jak już przy tym jesteśmy to jak leniwe nazywa się w waszych stronach? To kluski czy pierogi? W mojej rodzinie spór o to toczy się od dłuższego czasu i nic nie zapowiada, aby miał się skończyć.
Jedno jest pewne – przepis na leniwe każdy powinien znać. Zwłaszcza, że podstawowy przepis można dowolnie modyfikować, za każdym razem tworząc nieco inną potrawę. Dzisiaj prezentuję wam ten do którego wracam chyba najczęściej – leniwe z masłem szałwiowym
Przepis na leniwe z masłem szałwiowym
(4 porcje)
Leniwe:
- 1 szklanka mąki
- 400 g chudego twarogu
- 2 jajka
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego
Masło szałwiowe:
- 3 łyżki masła
- nieduży pęczek szałwii
Jak zrobić leniwe z masłem szałwiowym?
Przygotowywanie leniwych zacznij od utarcia w mikserze twarogu i jajek. Gdy masa będzie gładka dodaj sól, cukier waniliowy, a partiami także mąkę. Miksuj do momentu całkowitego połączenia składników.
Oprósz stolnicę mąką i wyłóż ciasto na leniwe. Masa może być klejąca, ale wystarczy lekko obtoczyć ją w mące. Podziel ciasto na 4 porcje. Każą z nich roluj, do momentu powstania długiego, niezbyt grubego wałka. Przy pomocy dużego noża potnij ciasto pod kątem na nieduże kawałki, w charakterystyczny kształt leniwych.
Zagotuj duży garnek lekko osolonej wody. Wrzucaj do niego leniwe partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, powinny pogotować się jeszcze około minuty.
W międzyczasie roztop masło na patelni. Gdy całkowicie się rozpuści, dodaj listki szałwii. Podsmaż je około minuty, tak aby były lekko chrupiące.
Polej leniwe masłem szałwiowym i natychmiast podawaj.