Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

Lubisz nietypowe połączenia smaków? W takim razie śledzie po sułtańsku będą dla ciebie idealnym rozwiązaniem. Ta prosta i wyjątkowo pyszna przekąska łączy w sobie smaki wytrawne i słodkie. Zrobi furorę na niejednej imprezie lub będzie fantastyczną propozycją na wigilijny stół. Ale lojalnie uprzedzam: dobrze zrobić od razu większą porcję, bo ekspresowo znikają ze stołu.

Ciekawe pomysły na śledzie

Istnieje mnóstwo pomysłów, na to jak można podać śledzie na imprezy lub świąteczny stół. Zawsze dobrym pomysłem jest przygotowanie ich w kilku wariantach, tak aby goście mogli wybrać swoje ulubione. Tradycjonaliści z pewnością polubią śledzie po kaszubsku lub śledzie w śmietanie. Świetnie sprawdzą się również śledzie w musztardzie, z żurawiną lub z suszonymi pomidorami. Do moich osobistych faworytów należą śledzie z orzechami i śliwkami, śledzie korzenne oraz śledzie gajowego.

Z jakim wyprzedzeniem zrobić śledzie po sułtańsku?

Bardzo ważnym jest, aby przygotowując tę przekąskę zarezerwować sobie odpowiednio dużo czasu na odpowiednie połączenie się smaków. Oczywiście, możesz podać je na stół zaraz po przygotowaniu, jednak pełni smaku nabiorą dopiero po tym, jak smaki przegryzą się przez 24 do 48 godzin. Z tego względu warto zrobić je z odpowiednim wyprzedzeniem.

Jak długo można przechowywać śledzie?

W przeciwieństwie do różnego rodzaju sałatek i mięs, śledzie po sułtańsku można przechowywać przez dłuższy czas po przygotowaniu. Jeśli przełożysz je do szczelnie zamykanego słoika lub innego pojemnika, możesz trzymać je w lodówce około 1,5 do 2 tygodni. Pamiętaj, aby przykryć rybę warstwą sosu, co zapobiegnie jej obsychaniu.

Czy śledzie po sułtańsku można mrozić?

Mrożenie niektórych świątecznych potraw może być problematyczne, ponieważ po rozmrożeniu tracą swoją konsystencję lub rozwarstwiają się. Na szczęście jeśli chodzi o tę wersję nie jest to problemem. Zarówno sama ryba, jak i sos dobrze zniosą mrożenie. Pamiętaj jedynie, aby do rozmrażania nie używać mikrofalówki – lepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie ich do odtajania w lodówce lub w temperaturze pokojowej.

śledzie po sułtańsku
śledzie po sułtańsku

Przepis na śledzie po sułtańsku

Składniki na śledzie po sułtańsku

  • 400 g filetów śledziowych marynowanych
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 150 g rodzynek sułtańskich
  • 3 cebule
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • Sól, świeżo mielony pieprz

Jak zrobić śledzie po sułtańsku

Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw na około 30 minut, aby napęczniały. Następnie odcedź je.

Śledzie pokrój na trzycentymetrowe kawałki.

Cebulę pokrój w piórka i duś na rozgrzanym oleju z dodatkiem niedużej ilości soli. Rób to na małym ogniu, aby jej nie spalić. Powinna zmięknąć i lekko się zrumienić. Następnie dodaj do niej przecier pomidorowy i rodzynki. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. 

Pokrojone śledzie wymieszaj z sosem pomidorowym. Przełóż do miski i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny. Śledzie po sułtańsku możesz przechowywać w lodówce około półtorej tygodnia.

Zobacz też inne przepisy na śledzie

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE