Krokiety ze szpinakiem
Jeśli masz ochotę na sycący obiad bez mięsa, postaw na krokiety ze szpinakiem. To pyszne danie, które zawsze wszystkim smakuje. Warto od razu zrobić większą porcję, aby je zamrozić i potem sięgać po nie zawsze wtedy, gdy są potrzebne.
Jak zrobić naleśniki na krokiety?
Przygotowując krokiety ze szpinakiem, warto pamiętać że muszą mieć odpowiednią konsystencję. Nie mogą być ani zbyt cienkie, ani zbyt grube, gdyż z jednej strony albo nie utrzymają farszu i będą się rwać, albo zaczną się łamać i pękać w trakcie zwijania.
Ciasto, które przygotowuje się naleśniki na krokiety powinno być nieco gęstsze niż klasyczne, jednak wciąż puszyste. Mój sprawdzony przepis na krokiety znajdziecie tutaj.
Jak zawijać krokiety ze szpinakiem?
Tak jak wiele innych rzeczy, zwijanie krokietów wymaga dobrego sposobu i nieco wprawy. Zawsze w tym wypadku stosuję metodę, którą wykorzystuję także robiąc wrapy i sajgonki. Zawsze staram się nie przesadzać z ilością farszu, który rozkładam na dole naleśnika. Dopiero potem zawijam boki do środka i zwijam ciasny rulonik. Tak zrobione krokiety będą trzymać kształt i nie rozwiną się w trakcie smażenia.
Jak mrozić krokiety ze szpinakiem?
W przypadku mrożenia krokietów zawsze stosuję tę samą metodę co przy pierogach. Najpierw należy ułożyć je na tacy, tak aby się nie dotykały i nie posklejały. Dopiero kiedy wstępnie się zamrożą, należy przełożyć je do worka strunowego lub szczelnie zamykanego pojemnika. Dzięki tej metodzie, krokiety ze szpinakiem nie będą się łamać i za każdym razem z lodówki będzie można wyjąć dokładnie tyle porcji ile potrzeba.
Jak rozmrażać krokiety ze szpinakiem?
Przy rozmrażaniu krokietów warto postawić na cierpliwość i po prostu pozostawić je na noc w lodówce lub przynajmniej kilka godzin w temperaturze pokojowej. Dopiero rozmrożone krokiety można wkładać do podgrzania w piecu lub na patelni. Stosując tę metodę, zyskasz pewność, że krokiety nie spalą się z zewnątrz, podczas gdy w środku pozostaną zamrożone.
Przepis na krokiety ze szpinakiem
Składniki na krokiety ze szpinakiem
Nadzienie
- 500 g mrożonego szpinaku
- 3 nieduże ząbki czosnku
- 1 nieduża cebula
- łyżka masła
- łyżka oleju
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Panierka
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Jak zrobić krokiety ze szpinakiem
Naleśniki przygotuj zgodnie z tym przepisem.
Szpinak rozmroź, odlewając z niego nadmiar wody.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i olej, a następnie zeszklij na nich cebulę. Następnie dodaj do niej czosnek, a po kilkudziesięciu sekundach dodaj również szpinak, sól, pieprz, sok z cytryny i gałkę muszkatołową. Podsmażaj przez kilka minut i dokładnie wymieszaj.
Na środku, na dole każdego z naleśników wyłóż porcję nadzienia szpinakowego. Następnie złóż do środka boki naleśnika i zwiń go w rulon.
Każdego krokieta obtocz w mące, później w jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Przełóż je złożeniem do dołu na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawaj na ciepło.