Nalewka z pigwy z pomarańczą i goździkami

Nalewka z pigwy z pomarańczą i goździkami

U nas z powodu choroby, kuchnia obecnie jest zamknięta. Ale wiem, że ponad dwieście kilometrów od Krakowa mój tata warzy swoją pigwówkę. Gdy ostatnio byłam w domu zrobiłam jej zdjęcia, a przypomniało mi się o niej gdy poszukiwałam domowych sposobów na przeziębienie. W końcu pigwa to kopalnia witaminy C, a o leczniczych właściwościach nalewek krążą legendy!

Nalewka z pigwy z pomarańczą i goździkami – przepis

Nalewka z pigwy z pomarańczą i goździkami – składniki:

  • Półtora kilograma pigwy
  • 0,7 kilograma cukru (możemy użyć pół na pół z miodem lub całkiem go nim zastąpić)
  • Jeden litr spirytusu (70%)
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • Siedem goździków.

Nalewka z pigwy z pomarańczą i goździkami – jak zrobić?

Gdy przygotowujemy nalewkę warto uzbroić się w cierpliwość. Owoców naszej pracy spróbujemy najpewniej dopiero za kilka miesięcy. W przypadku pigwy cierpliwość przyda się już na samym początku jej przygotowywania, ponieważ wszystkie owoce musimy oczyścić z nasion i pokroić w dosyć cienkie półtalarki.

Następnie pigwę, skórkę z pomarańczy oraz goździki zalewamy alkoholem i odstawiamy w ciemne miejsce na około trzy tygodnie. Co jakiś czas warto potrząsnąć słojem, aby wszystko dobrze się zmieszało.

Po tym czasie zlewamy alkohol i odstawiamy w szczelnie zamkniętej butelce. Owoce zasypujemy cukrem (lub miodem jeśli zdecydowaliśmy się na tę opcję). Powinien on wyciągnąć z owoców cały alkohol. Po około czterech tygodniach powinniśmy uzyskać likier. Wtedy możemy odsączyć pigwę, a likier połączyć z alkoholem, którym na początku zalaliśmy owoce.

Tak uzyskaną nalewkę powinniśmy rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na ok. dwa – trzy miesiące. Im dłużej dojrzewa, tym lepiej smakuje.

Zobacz inne przepisy na nalewki i napitki:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE