Nalewka z rokitnika

Jesień to doskonały czas na przygotowanie różnego rodzaju domowych trunków. Nalewka z rokitnika jest bez wątpienia jednym z tych, które warto mieć w barku. Nie wymaga wiele roboty, a z jej zrobieniem bez wątpienia poradzą sobie nawet początkujący. Co prawda trzeba na nią nieco poczekać, jednak gwarantuję, że cierpliwość zostanie wynagrodzona.
Jak wygląda rokitnik?
Krzewy rokitnika jesienią można rozpoznać już z daleka – zwykle są dosyć mocno rozłożyste, a ich gałązki bardzo gęsto pokrywają niewielkie, intensywnie pomarańczowe owoce. Jego listki są cienkie i podłużne. W czasie zbiorów lepiej uważać, bo na gałęziach znajdują się także kolce.
Owoce rokitnika mogą być całkowicie okrągłe oraz nieco wydłużone, a ich kolor może przybierać różne odcienie pomarańczowego. Są bardzo małe i rosną blisko gałęzi, pokrywając je niemal na całej długości.
Nalewka z rokitnika – na co pomaga?
Rokitnik zawiera w sobie potężną porcję witaminy C, dlatego bardzo często bywa wykorzystywany jako środek wzmacniający odporność i usuwający toksyny z organizmu. Dodatkowo pomaga regulować ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi.
Nalewka z rokitnika stosowana jest przy przeziębieniach oraz w przypadku różnego rodzaju dolegliwości żołądkowych. Jednak pamiętaj, aby tak jak w przypadku każdego innego alkoholu, zachować z nią umiar.
Kiedy zbierać rokitnik?
Owoce rokitnika są bardzo cierpkie, a tę kwasowość tracą dopiero pod wpływem niskich temperatur, nabierając delikatnej słodyczy. Właśnie z tego powodu najlepiej będzie zbierać je po przymrozkach. Jeśli akurat nie występują, przemróź owoce przez kilka dni w zamrażalniku.
Warto również pamiętać, że w niektórych częściach kraju (Pomorze i Pieniny) rokitnik jest pod ochroną i zbieranie dziko rosnących owoców jest zabronione. Pamiętaj również, aby zbierać rokitnik z krzewów, które rosną w czystej okolicy – z dala od dróg i innego rodzaju zanieczyszczeń.
Co można zrobić z rokitnika?
Nalewka z rokitnika to nie jedyna rzecz jaką możesz przygotować z tych niewielkich, niepozornych owoców. Wręcz idealnie nadają się na wzmacniający odporność sok. Możesz również przygotować z nich doskonałą konfiturę, galaretkę lub dżem, których smak doskonale będzie pasować zarówno do słodkich deserów i ciast jak i serów oraz wędlin.

Przepis: nalewka z rokitnika
Składniki: nalewka z rokitnika
- 1 kg owoców rokitnika
- 250 g cukru
- 250 g płynnego miodu
- 1 litr wódki
- 500 ml spirytusu
Jak zrobić: nalewka z rokitnika
Jeśli będziesz zbierać rokitnik przed przymrozkami, pamiętaj aby owoce włożyć do zamrażalnika na 2-3 dni. Dopiero po tym czasie możesz przystąpić do przygotowywania nalewki.
Owoce rokitnika dokładnie oczyść, umyj, a następnie przesyp do dużego słoja, układając go warstwowo z cukrem. Całość zalej alkoholem, dokładnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 4 do 5 miesięcy.
Pamiętaj, aby regularnie mieszać słojem, dzięki czemu cukier dobrze się rozpuści. W pierwszych tygodniach rób do codziennie, a później możesz powtarzać tę czynność co 3-4 dni.
Po upływie tego czasu, przecedź przecedź nalewkę przez gazę lub filtr do kawy. Dodaj do niej miód, dokładnie wymieszaj, a następnie rozlej do mniejszych butelek. Każdą z nich dokładnie dokręć, a następnie odstaw w ciemne miejsce do dojrzewania na około 6 miesięcy. Po tym czasie możesz cieszyć się smakiem domowej nalewki z rokitnika.
Zobacz też inne przepisy na nalewki
Nalewka z pigwy Likier bożonarodzeniowy Nalewka kawowa Ekspresowa cytrynówka Porzeczkówka Likier czekoladowy
Zobacz też nowe przepisy
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki
- Gadżety kuchenne – 5 które warto mieć w domu