Nektarynkowa granita

Granita to pochodzący z Sycylii deser idealny na takie upalne lato jakie mamy teraz. Przede wszystkim chłodzi i orzeźwia doskonale, a po drugie nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Właściwie to wystarczy raz użyć blendera, a potem od czasu do czasu przespacerować się do lodówki. A efekt i tak jest fantastyczny. Czy może być piękniej?
Jak zrobić granitę?
Potrzebujemy:
- 4 nektarynki
- ok. 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki miodu (ew. cukier)
Nektarynki kroimy na cząstki (możecie je obrać ze skórki, chociaż w wersji na leniwych nie jest to konieczne). Następnie blendujemy je na gładką masę razem z wodą i miodem. I to już w zasadzie koniec pracy. Teraz wystarczy jedynie przelać masę do zamykanego pojemnika, który umieścimy w zamrażalce. Mniej więcej co godzinę powinniśmy przemieszać masę widelcem, zdrapując i rozdrabniając zamarzającą masę. Po około 4 godzinach powinniśmy uzyskać puszystą, całkiem zmrożoną masę.
Oczywiście granitę możecie przechowywać w zamrażalce nawet kilka dni. Nie musicie jej bez przerwy mieszać, wystarczy, że przed podaniem znów “rozdrapiecie” ją przy pomocy widelca.