Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Kiedy na straganach pojawiają się pierwsze, polskie truskawki to najlepszy znak, że w mojej lodówce powinny zagościć domowe lody truskawkowe. Te z poniższego przepisu przygotujecie bez maszynki, bez stresu i bez bałaganu. Dosłownie kilka minut roboty, potem nieco cierpliwości i możecie cieszyć się smakiem wakacji. Lody wychodzą delikatne, miękkie i nie za słodkie – prawdziwy ideał.

Jakie truskawki najlepiej nadają się na domowe lody?

Odpowiedź na to pytanie jest rozbrajająco prosta: najlepsze truskawki to dobre truskawki i takie które ci smakują. Wybieraj krajowe owoce w szczycie sezonu, kiedy są najlepsze. Owoce powinny być dojrzałe, słodkie, równomiernie ubarwione i soczyste.

Pamiętaj, aby odrzucić wszystkie niedojrzałe truskawki lub te na których pojawiły się ślady pleśni lub zgnilizny. Dodanie ich do lodów, może całkowicie popsuć ich smak.

Co zrobić żeby domowe lody były miękkie?

Używając maszynki możemy sprawić, że lody będą mieć lekką i kremową konsystencję. Ale jak osiągnąć taki efekt bez maszynki? W tym wypadku warto wykazać się cierpliwością i konsekwencją. Od momentu wstawienia lodów do zamrażalnika staraj się regularnie mieszać masę przy pomocy widelca lub łyżki. Wystarczy powtarzać to mniej więcej co godzinę, aby napowietrzyć masę i uniknąć wytworzenia dużych kryształków lodu.

Pamiętaj również, że długo mrożone lody zawsze będą twarde – zwłaszcza, jeśli zawierają w sobie soczyste owoce. Po wyjęciu z zamrażalnika warto pozostawić lody na blacie na kilka do kilkunastu minut. Po tym czasie lekko zmiękną i będzie bardzo łatwo formować z nich gałki.

Jak przechowywać domowe lody?

Lody z poniższego przepisu możesz trzymać w zamrażalniku bardzo długi czas, chociaż z doświadczenia wiem, że zwykle znikają w mgnieniu oka. Najlepszym sposobem na ich przechowanie będzie wykorzystanie zamykanego, plastikowego lub szklanego pojemnika. Dzięki przykryciu lody nie przesiąkną zapachami innych produktów znajdujących się w zamrażalniku.

domowe lody truskawkowe
Domowe lody truskawkowe

Przepis na domowe lody truskawkowe

Składniki na domowe lody truskawkowe

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 400 ml słodzonego mleka zagęszczonego
  • 400 g truskawek

Jak zrobić domowe lody truskawkowe

Przygotowanie lodów rozpocznij od zrobienia musu truskawkowego. Owoce umyj, pozbaw szypułek, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli chcesz, aby w lodach były kawałki truskawek, wybierz tryb pulsacyjny i przerwij miksowanie, kiedy w masie wciąż będą cząstki owoców.

Następnie schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, uważając aby nie powstały w niej grudki. Jeśli je zauważysz, taka śmietana będzie nadawać się już wyłącznie na masło, a przygotowywanie lodów trzeba będzie zacząć od nowa.

Gdy śmietana będzie ubita, dodaj do niej zagęszczone mleko oraz przygotowany wcześniej mus truskawkowy. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Przelej ją do dużego pojemnika (najlepiej zamykanego) i wstaw do zamrażalnika.

Na początku zamrażania, staraj się przemieszać lody łyżką lub widelcem mniej więcej co godzinę, tak aby uniknąć powstania kryształków lodu. Czas mrożenia zależy od tego jakie naczynie wybierzesz – jeśli warstwa będzie gruba, potrwa to nieco dłużej. Domowe lody truskawkowe powinny być gotowe po około 6-8 godzinach mrożenia.

Zobacz też inne przepisy na domowe lody i desery

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE