Pieczony grejpfrut – zdrowy deser

Cóż, wiadomo, że odchudzanie nie jest prostą sprawą i warto podejść do niego sposobem. Za czym najbardziej tęsknicie na diecie? Pewnie większość z Was zgodzi się, że chodzi o desery i różnego rodzaju słodkości. Jak się okazuje, w czasie diety nie musicie rezygnować ze słodyczy, wówczas z pewnością będzie wam wytrwać w noworocznych postanowieniach.
Owoce są rewelacyjną alternatywą chociażby dla czekolady. Jeśli je upieczecie, zyskają zupełnie nowy, zaskakujący smak. Jak dla mnie najciekawszym okryciem ostatnich tygodni jest pieczony grejpfrut – zwykle gorzki i kwaśny, po upieczeniu staje się bardzo aromatyczny i słodki. Jeśli połączycie go z kilkoma prostymi składnikami otrzymacie łatwy w zrobieniu, zdrowy deser. Zdziwicie się jakie to proste.
Przepis na pieczony grejpfrut
- 2 grejpfruty
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 8 listków szałwii
- szczypta cynamonu
Jak zrobić pieczonego grejpfruta?
Grejpfruty sparz i dokładnie wyszoruj skórkę. Przekrój je na połówki i w każdej z nich odetnij od spodu cienki plasterek, tak aby mogły stabilnie stać na blaszce.
W moździerzu utrzyj cynamon, cukier oraz listki szałwii. Wyłóż porcję pasty szałwiowej na każdą z połówek i delikatnie rozsmaruj.
Grejpfruty piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Jeśli twój piekarnik posiada górną grzałkę, możesz ją włączyć dla lepszego efektu. Owoce będą gotowe, gdy cukier rozpuści się i delikatnie skarmelizuje. Pieczone grejpfruty najlepiej smakują podawane na ciepło.