Pomidory faszerowane ryżem

Pomidory faszerowane ryżem

Potrzebujemy:

  • 6 dojrzałych pomidorów
  • torebkę ryżu basmati (ok. 100 g)
  • 150 g szpinaku mrożonego
  • ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 1 nieduża cebula (drobno posiekana)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeża bazylia i oregano (wedle uznania)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

W całej potrawie najwięcej czasu zajmie nam ugotowanie ryżu, które zajmie ok. 20 minut.

W między czasie na patelnie podsmażamy czosnek i cebulę. Aby się nie przypaliły możecie posypać je szczyptą soli. Gdy się lekko zeszklą dodajemy do nich szpinak, podlewamy niewielką ilością wody i podsmażamy 2-3 minuty. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny, jogurt, pieprz oraz posiekane zioła.  Następnie szpinak dokładnie mieszamy z ugotowanym ryżem.

Z każdego pomidora odcinamy ok 0,5 centymetrowy plasterek u góry. (Możecie je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, ale ja uważam, że skórka nikomu nie zaszkodzi, a takie nieobrane pomidory nie tylko prezentują się lepiej, ale też dłużej przetrwają, no i oszczędzamy trochę czasu) Przy pomocy łyżki wydrążamy środek każdego z pomidorów, uważając żeby nie uszkodzić dna.

Każdego pomidora hojnie faszerujemy ryżem. W takiej postaci świetnie smakują, ale jeśli chcecie pójść krok dalej, możecie je posypać drobno startym serem (np. parmezanem) i zapiec w piekarniku, wtedy nadacie tej potrawie zupełnie nowy wymiar



KOMENTARZE