Różowy chleb buraczany na drożdżach

Różowy chleb buraczany na drożdżach

I uwierzcie mi, domowy chleb wcale nie wymaga długich godzin zagniatania, wyrabiania itd. Z resztą przekonywałam Was już o tym np. przy okazji pieczenia razowego chleba na sodzie lub tego 15 minutowego australijskiego chleba.

Przy wypieku domowego pieczywa warto również eksperymentować z dodatkami, dzięki którym zupełnie odmienicie Wasz chleb- w końcu ogranicza nas jedynie wyobraźnia i zawartość kuchennych półek :) Za mną już od dawna pałętał się pomysł na chleb z dodatkiem buraczków. A kiedy przywiozłam od mamy kilka słoików tegorocznych burków (takich najzwyklejszych, startych, które świetnie smakują np. podsmażone z cebulką) stwierdziłam że to już najwyższy czas.

Chleb dzięki nim ma obłędny różowy kolor, który niestety po upieczeniu niestety słabnie, niemniej skórka nadal jest różowa, a buraczany smak mocno wyczuwalny. Z resztą przekonajcie się sami. Z pewnością pozytywnie Was zaskoczy!

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne na Ceneo

Chleb buraczany

Potrzebujemy:

  • 700 g mąki pszennej
  • 25 gramów drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • 200 g startych buraków (ze słoika lub ugotowane do miękkości i starte) 
  • łyżeczka soli
  • 150 g łuskanych orzechów laskowych (lekko pokruszonych lub posiekanych)

Przy wyrabianiu ciasta będzie nam bardzo pomocny wytrzymały mikser lub robot kuchenny. Chociaż jeśli macie (lub chcecie mieć) silne ramiona, to możecie zabrać się za własnoręczne wyrabianie go :)

Rozpoczynamy od połączenia ze sobą wszystkich mokrych składników – drożdże rozpuszczamy w wodzie, następnie mieszamy je z buraczkami, roztrzepanym jajkiem i olejem. Następnie przy średnich obrotach miksera zaczynamy stopniowo dodawać orzechy, a następnie mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiamy do momentu aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto, które niezbyt klei się do rąk.

Stolnicę mocno podsypujemy mąką i wyrabiamy na niej ciasto przez kilka chwil. Następnie przekładamy je na blachę do pieczenia i formujemy bochenek. Przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika chleb nacinamy oraz lekko smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez ok. 40-45 minut (do momentu aż skórka będzie twarda, możemy też upewnić się, że chleb jest upieczony przez wbicie w niego patyczka)



KOMENTARZE