Urodzinowy tort w róże

Urodzinowy tort w róże

Potrzebujemy

  • 1 biszkopt ( zawsze korzystam z TEGO przepisu)
  • 2 duże pomarańcze
  • filiżanka kawy

Krem

  • 400 g śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • ok. 250 g serka mascarpone

Po upieczeniu biszkoptu dokładnie go studzę, a następnie rozcinam go na trzy części. Każdy blat nasączam kawą

Przygotowanie kremu rozpoczynam od ubicia śmietany z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Gdy śmietana będzie już dobrze ubita dodajemy do niej serek oraz skórkę startą z jednej pomarańczy (jeśli lubicie pomarańczowy aromat zdecydujcie się na skórkę z dwóch ). Dokładnie miksujemy i odkładamy na ok. pół godziny do lodówki.

Czas przystąpić do konstruowania tortu. Na blat wędrują cząstki pomarańczy, a następnie porcja kremu. Potem znów blat, pomarańcze, krem i kolejny blat. Następnie przechodzimy do dekorowania. Będziemy potrzebować rękawa cukierniczego i gwiazdkowej końcówki. Tworzenie róż na torcie przypomina malowanie szóstki lub klasycznego ślimaka. Zaczynamy od środka przechodząc do zewnętrznej części. I tak po kolei, aż pokryjemy różami cały tort. Musimy uważać, aby nie umieścić ich zbyt blisko siebie, ale też aby nie były zbyt daleko. Jeśli jakaś się nie uda, można ją łatwo „zmazać” i zastąpić nową.Wszystkie dziurki łatamy kropkami kremu. Tort warto schłodzić przed podaniem



KOMENTARZE